Mediteran u doba korone Matka Trebotića

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik međunarodnog ugleda Matko Trebotić kontinuirano stvara u svom splitskom atelijeru, slikajući jednako strastveno svoj omiljeni mnogoliki motiv Mediterana,danas u doba korone.

U proteklih nekoliko mjeseci nastao je niz kombiniranih tehnika na platnu, različitih formata, od 2 x 2 metra do 1 x 1 metar.

Istodobno, paralelno se realizira ciklus akvarela na srednjem formatu papira s varijacijama promatranja i doživljavanja mediteranskih tema.

Nova djela, kako na platnu tako i akvareli, nose prepoznatljivi autorski pečat, suptilnu kolorističku paletu i vrlo emotivni pristup motivu.

Trebotić s raznolikim elementima specifične flore, turbulentnim povijesnim razdobljima, otisaka čovjeka u vremenu, civilizacijskim dosezima, slaže, izgrađuje signifikantni trenutak vremena, koji sve to različito i udaljeno, blisko i poznato sažima u jedinstvenu cjelinu.



Osobito se u ovom snažnom opusu ističe nazočnost tema hrvatske obale Jadrana, Dalmacije, sačuvanih tragova iznimne ljepote i važnosti i dojmova aktualnih promišljanja o prostoru u kojem umjetnik boravi i stvara.

Matko Trebotić trebao je ove godine izlagati na više samostalnih izložbi od kojih se posebice izdvaja velika izložba u Južnoj Koreji, u Seoulu, no zbog virusa, sve je prolongirano, odgođeno, do kada, Bog samo zna.

Trebotićeva djela mogu se kontinuirano vidjeti u Galeriji ‘Mnemosyna’ u Berlinu.
U vremenu virusa, Trebitić stvara impresivne cikluse, obogaćujući svoj kompleksni opus, sve dublje uranjajući u fascinantne motive Mediterana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI