Mala kućna apoteka dr. Housea

Malo čitetelja zna da omiljene citate svog najdražeg tv doktora može nabaviti u knjižarama gdje je u ponudi kultna knjižica „Mala kućna apoteka dr. Housea“

Kada dr. Houseu, ciničnom mizantropu i lječniku geniju, dovedu jako debelog pacijenta, čija kilaža nadmašuje 140 kilograma, njegov pomoćnik mu objašnjava „pacijentov CO2 i kisik su normalni“. House u svom stilu odgovara: „Da, za vas i ze mene. Ali, što je normalno za nilskoga konja“? Malo čitatelja zna da u knjižarama može i kupiti knjigu  omiljenih citata najslavnijeg televizijskog doktora u povijesti kojemu je sve dozvoljeno „Mala kućna apoteka dr. Housea – preporučena doza kultne serije“, nakladnika Egmont.

Kako se dr. House neprestano reprizira na hrvatskim televizijama, knjiga je pravi hit za ljubitelje sa okrutnim, ciničnim i bezobraznim Houseovim primjedbama upućenima kolegama, šefici, najboljem prijatelju dr. Wilsonu i pacijentima, a napisali su je njemački autori Michael Reurfsteck i Jochen Stöckle, od kojih je prvi radijski voditelj i autor knjige „Televizijski leksikon“, a drugi radijski novinar. Obojica su vatreni fanovi dr. Housea pa je i zanimljivo da se Reufesteck opisao kao „hipohondar koji bi trebao izbjegavati medicinske serije“, a tijekom gledanja 70 epizoda Housea otkrio je kod sebe „54 nova simptoma“, dok Stöckle naglašava „da je shvatio da hipohondrija spada u najzaraznije bolesti“. Što gledatelji obožavaju u liku dr. Hosea, kojega maestralno glumi Hugh Laurie? Pa svakako što je, uz činjenicu da je medicinski genij koji liječi najsloženije slučajeve, teški mizantrop koji obožava podbadati medicinsko osoblje, prijatelje, šeficu i pacijente. Ljubav smatra teškim hormonalnim poremećajem, na posao dolazi u trapericama jer ne želi nositi liječničku kutu, bolesnici ga zanimaju samo ako su bolesni od neke teške medicinske zagonetke, u slobodno vrijeme svira glasovir i gitaru, igra videoigrice, gleda tv natjecanja kamiondžija, hrvanje i porniće, dok na poslu voli gledati sapunicu „General Hospital“.

Naravno, hoda sa štapom od kada je doživio mišićni infrakt noge i kljuka se vicodinima, od koji je, u stvari i postao ovisnik, što je u seriji vrlo duhovito prikazano.

Scenarist David Shore, tvorac „Dr. Housea“ zahvalio je  primajući 2005. Godine „Emmy“ za epizodu serijala „Tri noge“ Hugu Laureiju, svojim roidteljima, ali i svima koji „me učinili nesretnim, ciničnim i bijesnim, jer bez njih ovaj lik ne bi bio isti“. Osim iscrpnih podataka o svim glumcima, knjiga je strukturirana kao zabavan fenomenološki put kroz nastavke serijala s njihovim kratkim sadržajem, Houseovim ključem rješenja medicinskih problema, njegovim duhovitim i antologijskim ispadima, glazbom koju sluša, mržnji prema ambulatnim pacijentima i filozofskim teorijama o životu.

Glumci u seriji su svi redom postali velike zvijezde, a sam Hugh Laurie, koji je od uloge dr. Housea stvorio remek djelo, savršeno je, glumeći liječnika u američkoj bolnici Princeton Plainsboro, sakrio svoj britanski akcent. Zbog svih prijašnjih uspjeha u engleskim serijama „A Bit of Fry and Laurie“ te u „Crnoj guji“, kojim je proslavio Britaniju imenovan je od kraljice 2007. časnikom Reda Britanskog Carstva.



U prvim sezonama međusobni odnosi likova bili su vrlo vješto posloženi pa su pružali niz zanimljivih interakcija – dr. Robert Chase (Jesse Spencer), zgodni i bogati plavokosi Australac, čija je majka bila alkoholičarka, a izbacili su ga iz katoličke škole, zaljubit će se u dr. Alice Cameron (Jennifer Morrison), lijepu i dobru žensku dušu koja suosjeća s pacijentima, a „trza“ na svog šefa Housea. Isto tako zgodna je Houseova šefica Cuddy (Lisa Edelstein) koja je s njim uvijek u svađi, iako ga brani od ljutih pacijenata. Dr. Eric Foreman (Omar Epps) liječnik je delikventske prošlosti kojega je House uzeo u svoju ekipu, iako stalno imaju oprečna mišljenja o bolestima. Houseov najbolji prijatelj je onkolog dr. James Wilson (Robert Sean Leonard), koji obožava Housea, unatoč svim njegovim grozotama.

Hugh Laurie, s druge strane, nije samo jedan od najplaćenijih tv glumaca u Americi – već je poznat i kao vrhunski glazbenik što se vidi u seriji.  Već je bio poznat po varijetetskim napjevima „Whoops Mrs. Miggins, you’re sitting on my arthicokes“ iz jedne epizode „Crne guje“. Mnogi su bili iznenađeni s koliko je pažnje spram tradicije jazza i bluesa iz prve polovice 20. stoljeća pristupio nizu glasovitih i ne baš veselih standarda poput „St. James Infirmary“, „John Henry“ s njujorlinškom kraljicom soula Irmom Thomas, „Six Cold Feet“, „After You’ve gone“ s velikanom bluesa Dr. Johnom ili „Swanee River“. Njegov album „Let them talk“ oduševio je, a on sam je rekao: „Odrastao sam kao pripadnik bijele britanske srednje klase koji nepozvan upada u glazbu i mit američkog juga. Povrh svega sam glumac, jedan od onih razmaženih pizdeka koji nisu kupili štrucu kruha u deset godina i koji bez bejsbisitera ne mogu naći ni izlaz i aerodroma“, rekao je o sebi Hugh Laurie, pitajući se zašto bi tko kupio blues album jednog engleskog glumca. Laurie ističe kako je pri snimanju „Let Them Talk“ na pameti imao soundtrack „O Brother Where Are You“ u produkciji T-Bone Burnetta za film „Tko je ovdje lud?“ braće Coen.

Ukratko, riječ je o izvanrednoj knjizi za ljubitelje kultne serije, pogotovo  one koji slabije znaju njezine početke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI