Makedonska redateljica na Berlinaleu

Hrvatski koproducent filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija je zagrebački Spiritus movens. Osim toga nedavno je objavljeno da će najbolje svjetske kratkometražne filmove u Berlinu ocjenjivati Puljanka s londonskom adresom Vanja Kaluđerčić

Dugometražni igrani film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, uvršten je u glavni natjecateljski program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea.

Njegovo 69. izdanje održat će se od 7. do 17. veljače 2019. godine u glavnom gradu Njemačke. Hrvatski koproducent filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija je zagrebački Spiritus movens. Osim toga nedavno je objavljeno da će najbolje svjetske kratkometražne filmove u Berlinu ocjenjivati Puljanka s londonskom adresom Vanja Kaluđerčić.

Radnja filma, čija će se svjetska premijera održati upravo na Berlinaleu, odvija se u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ kojeg izranjaju stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspjeva ugrabiti prije drugih. Njeni suparnici su bijesni.

‘Kako je ovaj film nastao kao koprodukcija pet zemalja podržana i od Eurimagesa bilo je vrlo zanimljlvo i intenzivno raditi na ovom filmu jer trebalo je uskladiti zahtjeve svih filmskih fondova, a kako bismo najbolje doprinijeli filmu sa umjetničkim i tehničkim elementima iz svake zemlje. Čini se da smo uspjeli u tome!’ kaže Zdenka Gold iz Spiritus movensa.

‘Na samom snimanju filma imali smo dva glumca Ljiljanu Bogojević i Maria Knezovića, a umjetničko-tehnički dio ekipe koji je sudjelovao na snimanju su snimatelj tona Hrvoje Petek, boomer Vilim Novosel, key grip Josip Mataušić, scenski radnik Branko Cavrić i električar Dario Laljek, Željka Burić kao art director i Marina Redžepović kao casting direktorica. Također smo tehnički poduprijeli film s rasvjetnom opremom koja je došla iz Lav rasvjete. Snimanje je proteklo vrlo skladno iako se snimalo u dosta teškim uvjetima zbog vrlo niskih temperatura. Nadam se da će film imati domaću premijeru na Festivalu u Puli, a onda ćemo ga plasirati na ostale domaće festivale te u kina krajem godine.’ dodaje na kraju Zdenka Gold, hrvatska koproducentica filma.



U sklopu glavnog natjecateljskog programa svoju svjetsku premijeru imat će i film njemačke redateljice Angele Schanelec Bio sam kod kuće, ali (Ich war zuhause, aber, I Was at Home, but) nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji (Nachmittagfilm i Dart Film & Video) koji je dijelom sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka. Hrvatski dio ekipe čine: izvršni producent Tibor Keser, snimatelj tona Hrvoje Radnić, asistent produkcije Jan Herenčić, a servisna produkcija je bio Paradoks iz Zagreba. Nastanak filma su podržali Istarska filma komisija te općina Lanišće. Film prati priču 13-godišnjeg dječaka koji nestane na tjedan dana. Nakon povratka, dječak ne zna ili ne želi objasniti što je tražio i gdje je bio. Majka i učitelji pretpostavljaju da ga je na bijeg ponukala očeva smrt, ali dječakovo ponašanje se ne može u potpunosti time objasniti…

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Filmovi odabrani u glavni natjecateljski program obuhvaćaju sadašnje i buduće smjerove kretanja ‘sedme umjetnosti’, a gledateljima nudi uvid u bogatstva filmskog stvaralaštva iz cijelog svijeta. Selektor glavnog natjecateljskog programa je direktor festivala Dieter Kosslick, a najboljim filmovima dodjeljuju se Zlatni i Srebrni medvjedi.

Dodajmo i kako je nedavno objavljeno da će najbolje svjetske kratke filmove u Berlinu ocjenjivati Puljanka s londonskom adresom Vanja Kaluđerčić – filmska menadžerica i selektorica brojnih filmskih festivala, a sada direktorica akvizicija velikog filmskog streaming servisa i distributera MUBI. Uz nju u žiriji su američki kustos u Vimeu Jeffrey Bowers i Koyo Kouoh umjetnička ravnateljica i osnivačica tvrtke RAW Material Company iz Senegala. Predsjednica glavnog međunarodnog žirija ove godine je slavna francuska glumica i dobitnica Oscara Juliette Binoche.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI