Leonardo da Vinci imao je sposobnost jednakog korištenja obje ruke

Otkrića su objavljena mjesec dana prije 500. obljetnice Leonardove smrti, a muzeji diljem Europe organiziraju izložbe i događaje kako bi proslavili život čovjeka odgovornog za remek-djelo kao što je Mona Lisa

Podrobna studija o najstarijem poznatom crtežu Leonarda da Vincija pokazala je da je veliki umjetnik renesanse imao sposobnost jednakog korištenja obje ruke, kazali su prošloga tjedna iz talijanske galerije Uffizi.

Znanstvena i tehnološka analiza također je otkrila skrivenu, dosad nepoznatu skicu krajolika na pozadini izvornog djela, prenosi Reuters.

“To je prava revolucija u području studija o Leonardu”, rekao je direktor galerije Eike Schmidt.

Otkrića su objavljena mjesec dana prije 500. obljetnice Leonardove smrti, a muzeji diljem Europe organiziraju izložbe i događaje kako bi proslavili život čovjeka odgovornog za remek-djelo kao što je Mona Lisa.

Njegov prvi poznati crtež dokumentiran je 5. kolovoza 1473. – kada je Leonardo imao 21 godinu – i prikazuje krajolik doline rijeke Arno i dvorca Montelupo, nadomak Firence.



Poznat pod nazivom “Pejzaž 8P” iz inventarnog broja, rad ima riječi na prednjoj strani s desne na lijevu stranu, kao što je Leonardo često pisao. Na poleđini kratak tekst ide s lijeva na desno i aludira na neformalni ugovor.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI