LEGENDARNA KRALJICA ILIRA INSPIRACIJA ZA VINO: Mirisi niskog raslinja, smilja i šmrike

Foto: Marko Čolić

Vinarija Čitluk nedavno je predstavljena hrvatskoj publici u HKD Napredak u Zagrebu. Vina je predstavila Maja Nakić iz Vinarije dok ih je testirao i o njima govorio sommellier Tomislav Jakopović.

Kako je rečeno, Vinarija Čitluk je jedna od najvećih vinarija u BiH i zajedno sa svojim strateškim partnerom Hercegovina vinom iz Mostara ima oko 400 hektara nasada vinove loze. Od toga Vinarija Čitluk ima 250 hektara dok partneri imaju preostalih 150 hektara vinograda.

Godišnje se prosječno proizvede oko 3,5 milijuna litara vina. Maja Nakić je naglasila da ta vinarija “otkupljuju tržišne viškove malih vinogradara sa svog područja, ali se sve grožđe prerađuje u vinariji u Čitluku”.

Govoreći o vinogradarskim položajima, istaknula je kako su najznačajniji Kameni vinograd, Dubrava, Trtla, Kručevići, Žitomislići te Konjusi gdje je i restoran Romanca u vlasništvu vinarije.

U sastavu Vinarije Čitluk postoji čak 35 etiketa vina, među kojima je jedna od najznačajnijih TEUTA, koja je dobila naziv po legendarnoj kraljici Ilira.



Foto: Marko Čolić

Predstavljajući vina, sommelier Jakopović je izdvojio sortu trnjak te rekao kako se u tom vinu osjećaju “brojni uglađeni tanini uz koje se nalaze mirisi niskog raslinja smilje i šmrika”.

“Vino je prepuno slasti, ne bi smetalo više kiseline, a malo manje drva, ali je svakako veliko vino”, rekao je Jakopović.

Na upit zašto trnjaka nema više u nasadima, Maja Nakić je odgovorila kako je ta sorta vinove loze “tek u prošlom desetljeću ponovno otkrivena kao vrijedna sorta, a do tada su je sadili samo kao oprašivača”.

Osim trnjaka poznato je i vino blatina. “Vino blatina koje na etiketi ima pridjev de broto označava područje ovoga kraja koje se u povijesti prvi put spominje još 1306. godine. Prema recentnim posljednjim istraživanjima naziv potječe od biljke broć kojom se bojalo sukno u srednjem vijeku. Danas se nalazi u grbu grada Čitluka”, rečeno je na predstavljanju.

Na kraju je naglašeno kako Vinarija Čitluk više od 50 posto svojih vina izvozi, a osim u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, najviše se izvozi u Njemačku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI