Koncerti hrvatskih skadateljica

Dubrovačka pijanistica Ivana Jelača osmislila je projekt Žene u glazbi, koji kreće upravo u godini obilježavanja 95. godišnjice smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica

Propitkujući ulogu skladateljica i izvođačica kroz povijest, dubrovačka pijanistica Ivana Jelača osmislila je projekt Žene u glazbi, koji kreće upravo u godini obilježavanja 95. godišnjice smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica.

Koncerte Žene u glazbi izvest će violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača u Našicama, Zagrebu i Dubrovniku, a na repertoaru se nalazi djela značajnih glazbenica i skladateljica: Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann, Fanny Mendelssohn i Dore Pejačević.

Kako bi se publiku upoznalo s javnim djelovanjem žena na glazbenoj sceni uz koncerte će biti postavljena i popratna izložba o životnim putovima istaknutih glazbenica čija  je vrijednost bila rijetko priznata.  Usprkos brojnim ograničenjima, kako ističe organizatorica, ipak su se neke žene uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti te su bile nadahnuće suvremenicima, a katkad su čak predstavljale i potencijalnu prijetnju društvu.

Nakon koncerta u Našicama 16. siječnja u dvorani glazbene škole Kontesa Dora i u Zagrebu 19. siječnja s početkom u 19.30 u Hrvatskom povijesom muzeju, završni koncert bit će održan u Dubrovniku. Projekt realizira udruga “Sve ostalo je glazba” u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Zavičajnim muzejom Našice, Glazbenom školom Kontesa Dora i Hrvatskim povijesnim muzejom. Autorica koncepta programa i tekstova popratne izložbe je Ivana Jelača, a svi su koncerti besplatni. Na programu će biti djela Dore Pejačević –  Walzer-Capricen, suita za klavir op. 28 I sonata za violin I klavir u D-duru, op. 26, Clare Schumann – Tri romance za violinu i klavir op.22, Marie Theresie von Paradis – Sicilienne za violinu i klavir i Fanny Mendelssohn – Nocturno u g-molu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI