Koncert za pamćenje

Nakon svečanog zatvaranja i dodjele festivalskih nagrada jedan od najatraktivnijih glazbenika mlađe generacije muzicirat će zajedno s jednim od najuglednijih i najdugovječnijih domaćih komornih ansambala

Koncert Gordana Tudora i glasovitih Zagrebačkih solista u Meštrovićevu Kaštilcu u utorak 14. srpnja u 21 sat zaključit će program 64. Splitskog ljeta. Nakon svečanog zatvaranja i dodjele festivalskih nagrada jedan od najatraktivnijih glazbenika mlađe generacije muzicirat će zajedno s jednim od najuglednijih i najdugovječnijih domaćih komornih ansambala.

Tudor i Solisti na predstojećem će koncertu izvesti Koncert za alt-saksofon i gudače hrvatskog dirigenta i skladatelja Pavla Dešpalja koji Gordan Tudor već niz godina izvodi s velikim uspjehom. Mozartov Divertimento u D-duru K. 136 prvo je u nizu djela poznatih kao Salzburške simfonije, skladanih za gudače, u dobi od 16 godina, kada je Mozart bio na mjestu koncertnog majstora salcburškoga nadbiskupa, a muzikolog Alfred Einstein opisao ga je kao „remek-djelo svih remek-djela, stavljeno u najmanji mogući okvir“. Griegova Suita iz Holbergova vremena, temeljena na plesovima iz 18. stoljeća, vraća se glazbom upravo u Mozartovo doba, dok u svojoj mladenačkoj Jednostavnoj simfoniji Benjamin Britten priziva barokni bourrée i sarabandu koristeći teme koje je skladao još u dječjoj dobi i igrajući se njima u nesputanoj, a opet elegantnoj maniri, punoj različitih gudačih boja i šarma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI