Kći slavnog glumca u Zagrebu: Geraldine Chaplin gošća ZFF-a

Wikimedia Commons

Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u "Svjetlima pozornice" (1952.) svog oca, a kasnije ju je otkrio David Lean, davši joj ulogu odane supruge Tonye u "Doktoru Živagu" (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus

Glumica Geraldine Chaplin, kći slavnog Charlieja Chaplina, posebna je gošća ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), koji se održava od 11. do 18. studenog, i na kojemu će predstaviti romantičnu komediju  “Sidro i nada”.

 Novi film te ikone španjolskog, američkog i francuskog filma, koja se proslavila ulogama u ostvarenjima Davida Leana, Carlosa Saure i Roberta Altmana, zatvorit će ovogodišnje, 16. izdanje festivala, najavljeno je sa ZFF-a.

Geraldine je prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil, kao i unuka nobelovca Eugenea O’Neila. Školovala se za balerinu, no kratko se profesionalno time bavila.

Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u “Svjetlima pozornice” (1952.) svog oca, a kasnije  ju je otkrio David Lean, davši joj ulogu odane supruge Tonye u “Doktoru Živagu” (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu.

Nakon uloge u psihološkom trileru “Peppermint frappé” (1967.) Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije (“Ana među vukovima”, 1973. i “Zmija u njedrima”, 1976.).

Španjolska akademija filmskih umjetnosti i znanosti nagradila ju je 2006. Zlatnom medaljom za doprinos španjolskoj kinematografiji. 



Neka od njezinih najvažnijih glumačkih ostvarenja su “Nashville” (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama “Doba nevinosti” Martina Scorsesea (1993.), “Pričaj s njom” (2002.) Pedra Almodovara, horor drama “Sirotište” (2007.) u režiji Juana Antonia Bayone.

Glumila je i u biografskom filmu o svom ocu “Chaplin” (1992.) s Robertom Downeyjem, tumačeći lik svoje bake Hannah, kada je otkrila kako je Charlie Chaplin u ulozi oca bio strog i u svakodnevnom životu nimalo sklon humoru, ali da je pratio i podržavao njezin rad.

Njezin film “Sidro i nada” (2017.) Carlosa Marquesa Marceta , koji se istaknuo filmom “10 000 km”, prikazat će se na svečanom zatvaranju ZFF-a, a najavljuje se kao “gorko-slatka romantična komedija o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu”.

Glavnu ulogu Eve, djevojke koja se s partnericom i njihovim najboljim prijateljem sprema za čari roditeljstva, tumači Oona Chaplin, Geraldinina kći koja je u “Igri prijestolja” glumila Talisu Maegyr.

Geraldine Chaplin živi između Miamija, Madrida i švicarskog Corsier-sur-Veveyja, a ove jeseni provela je nekoliko tjedana u Hrvatskoj, na setu filma “Bosonogi car”, satire o Europi čija se radnja odvija na Brijunima.

Režiju tog filma, koji nastaje u belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji, potpisuju Peter Brosens i Jessica Woodworth, čiji su filmovi “Khadak”, “Altiplano” i “Kralj Belgijanaca”, prikazani na prethodnim izdanjima ZFF-a. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić (Propeler film)

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI