Kazalište Komedija teško pogođeno u potresu, HNK na prvi pogled bez većih oštećenja

Foto: Cropix

U potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb Hrvatsko narodno kazalište (HNK) prošlo je na prvi pogled bez znatnijih oštećenja i čeka se procjena statičara, Gavelli je stradao dio krova, ZKM i Kerempuh bilježe manje štete, a najteže je stradalo kazalište Komedija, koje će po prvim procjenama zahtijevati veću sanaciju.

“Što se tiče Hrvatskog narodnog kazališta, u ovom trenutku ne možemo govoriti o većim oštećenjima”, rekla je Hini intendantica Dubravka Vrgoč.

“Pala je žbuka na nekim mjestima, imamo neke procjepe u zidu, više u kupoli. Palo je nekoliko čašica na par bočnih lustera na drugom katu kod tonske dvorane, i nekoliko ukrasa. Foaje je potpuno netaknut, pozornica također. Na balkonu u jednom dijelu imamo nekoliko procjepa, ali mi se čini da je zapravo HNK sjajno prošao. Dakako, čekamo statičare da nam oni kažu u kojem je stanju, ali ovako izvana i laički, čini se da nema većih oštećenja”, dodala je.

Uprava je već u ponedjeljak ujutro dobila nalog iz Grada da se popiše šteta, a sada se čekaju statičari kako bi se dobila potvrda da je zgrada, svečano otvorena 1895. i smatrana remek djelom kasnog historicizma, sigurna za uporabu.

Gavella, ZKM i Kerempuh bez većih oštećenja

Satiričko kazalište Kerempuh, po riječima ravnatelja Romana Šuškovića-Stipanovića, pretrpjelo je napuknuća spojeva i dilatacija, ali većinom je riječ o popucanoj boji i otpaloj staroj žbuci. Tehnika kazališta obavila je očevid i utvrdila da su scena, nadstroplje i gledalište na oko u redu, uz manje pukotine kod spojeva na zidovima na balkonu, i uz nešto jača oštećenja na ulazima na balkon.



Nosivi stupovi foajea su bez vidljivih oštećenja i puknuća, a u redu je i Scena Vidra. Kazalište čeka dodatni pregled sustava grijanja, koji bi trebao biti tijekom ponedjeljka, rekao je Šušković-Stipanović.

Prema prvoj provedenoj procjeni, i ZKM je dobro prošao u potresu.

“Zagrebačko kazalište mladih je u dobrom stanju, zgradu je pregledalo naše održavanje i profesionalni vatrogasci, koji su prvi otišli vidjeti stanje”, rekla je ravnateljica Snježana Abramović Milković. “Nema nikakvih vidljivih pukotina, osim malo po dilatacijama i puknuća žbuke, palo je malo žbuke na pozornicu, zgrada je u redu. Pregledan je i krov i zgrada je zapečaćena, već smo u nedjelju iskopčali struju i plin”, napomenula je.

Po riječima ravnatelja GDK Gavelle Dražena Ferenčine, kazalište u Frankopanskoj pretrpjelo je također manju štetu.

“Na krov upravne zgrade, one na Frankopansku ulicu, urušila su se dva stara dimnjaka i dio bočnog zida potkrovlja zgrade susjedne Turističke škole. Ostala šteta unutar kazališta – uglavnom se radi o puknuću žbuke i zidova na nekim dijelovima zgrade”, rekao je Ferenčina.

Komedija pretrpjela teška oštećenja

Dvije zgrade Kazališta Komedije na Kaptolu 9 i 27 po prvim su procjenama dosta teško pogođene potresom.

“Kazalište Komedija ima dvije zgrade u kojima posluje, jednu centralnu gdje nam je gledalište, pozornica i garderobe za umjetnike. Ta zgrada je zaštićeni spomenik kulture i ona je pretrpjela oštećenja”, rekao je v.d. ravnatelja Komedije Damir Lončar.

Riječ je o zgradi na adresi Kaptol 9, a koja je naizgled pretrpjela manja oštećenja, pale su ploče u predvorju kazališta, ukrasne obloge su se odlijepile od zidova. “Međutim, ne možemo ništa reći dok statičari ne obave svoj dio posla i kažu koliko je zgrada stradala u ovom potresu”, upozorio je Lončar.

“Druga zgrada, upravna zgrada koja je preko puta kazališta, pretrpjela je velika oštećenja – tu je stradalo i krovište i uredi, ali je pokusna dvorana relativno u redu. No, bez stručne procjene, mi ne možemo reći ništa o budućnosti našeg posla u ove dvije zgrade”, naglasio je Lončar.

Ta zgrada, na adresi Kaptol 27, stradala je daleko jače – krov iznad tehničkog ureda se urušio, dimnjak je pao, popucali su svi zidovi, namještaj se u uredima raspao, otpala je žbuka, popadali ormari, uredi su u jako lošem stanju. Kazalište čeka procjenu statičara, za što je zahtjev već upućen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI