KAO MLADA PJEVAČICA BILA JE U STRASTVENOJ VEZI S MIRKOM FODOROM: Mirko se od tog ljubavnog brodoloma nije lako oporavio

Više žena na upravljačkim pozicijama najavio je HDZ-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, mladi Sarajlija Davor Filipović, preuzme li rukovodeću poziciju u glavnom gradu. Da baš poput pokojnog gradonačelnika Milana Bandića uistinu planira surađivati uglavnom s damama, Filipović je potvrdio predstavivši svoje dvije kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika, Ivu Hraste-Sočo i Mirjanu Kujundžić-Tiljak. I dok će druga zamjenica biti zadužena za zdravstvo i obrazovanje, zagrebačkim kulturnjacima dobro poznata bivša operna pjevačica Hraste-Sočo, sasvim logično, bavit će se kulturom, ali i obnovom.

Čim ju je Filipović na konferenciji za novinare predstavio kao svoju zamjenicu, u kulturnjačkim se vodama počela secirati njezina biografija pa su tako podsjetili kako je ova tajanstvena dama gotovo cijeli radni vijek provela u Ministarstvu kulture, gdje i sada djeluje kao posebna savjetnica Nine Obuljen-Koržinek. Prije toga surađivala je i s Karamarkovim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, štoviše, upravo je ona bila njegova desna ruka. No, za razliku od doktora Hasanbegovića koji se u međuvremenu pridružio Domovinskom pokretu, njegova nekadašnja zamjenica ostala je vjerna HDZ-u koji je sada kandidira za zamjenicu gradonačelnika, pri čemu ona poseban naglasak stavlja na poticanje razvoja kulture, brigu o umjetnicima te obnovu zagrebačke kulturne baštine. Prioriteti su to programa koji svojim sugrađanima nudi ova rođena Zagrepčanka koja naglasak stavlja i na brigu o transparentnosti kako u pogledu financiranja, tako i u pogledu zapošljavanja u gradskim kulturnim ustanovama. S problemima u kulturi doktorica Hraste-Sočo susreće se već tri desetljeća jer je sredinom osamdesetih karijeru počela graditi kao operna prvakinja u Hrvatskom narodnom kazalištu. Iz tog vremena mnogi je kolege pamte po ljubavnoj vezi s bivšim statistom, danas poznatim voditeljem javne televizije Mirkom Fodorom. Ljubav nije bila dugog vijeka jer se Hraste zaljubila u opernog pjevača Soču s kojim je do danas u braku. Za razliku od doktorice Hraste koja je kraj veze s Fodorom relativno brzo preboljela, Mirko se od tog brodoloma nije lako oporavio pa bi tako povremeno, kada bi popio koju čašicu više, zazivao ime fatalne pjevačice tvrdeći da je ona ljubav njegova života. Profesor zemljopisa iz Siska i honorarni statist u HNK-u tada nije ni slutio da će postati poznati televizijski voditelj, a vjerojatno tada nije mogao ni sanjati da će ljubav svojeg života na koncu ipak pronaći u supruzi Vesni s kojom danas ima dvoje djece.

Danas je Hraste-Sočo žena respektabilne biografije i bogate karijere. Kazališne pozornice zamijenila je diplomatskim u Beču, gdje je četiri godine radila u hrvatskom veleposlanstvu. Ova znanstvenica okrunila se nizom značajnih nagrada, uključujući i Rektorovu te nagradu “Milka Trnina”. Na poziciju Hasanbegovićeve zamjenice došla je s radnog mjesta tajnice Kabineta ministra, što znači da je korektno surađivala i s nekadašnjim kadrovima Milanovićeve Kukuriku vlade. Prema službenoj biografiji, ova operna pjevačica nakon mature u MIOC-u diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Nade Puttar-Gold, a ujedno je odslušala i položila dvije godine na Studiju jugoslavenskih znanosti i književnosti na Filozofskom fakultetu također u Zagrebu. Već na prvoj godini Akademije debitirala je kao Euridika u čuvenoj Gluckovoj operi “Orfej i Euridika” u Hrvatskom narodnom kazalištu, a tijekom svoje kratke, ali uspješne operne karijere interpretirala je dvadesetak glavnih uloga sopranskog opernog repertoara.

Opernu karijeru zamijenila je diplomatskom službom radeći kao savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču, gdje je radila na organizaciji niza kulturnih projekata. Kada joj u Beču prestaje mandat, prelazi u Ministarstvo kulture, gdje je najprije radila kao načelnica Odjela za dramske umjetnosti, nedugo potom vodila je Službu za dramsku umjetnost i audiovizualnu djelatnost ne zanemarujući svoje obrazovanje. Doktorirala je 2012. godine na Filozofskom fakultetu, a godinu dana poslije, prerađenu verziju doktorske disertacije objavila je u knjizi “Hrvatska – nacija kulture”. Uza sve ostale aktivnosti, svestrana Filipovićeva zamjenica danas se bavi i pedagoškim radom kao gost predavač i nositelj kolegija Brendiranje nacije pomoću kulturnog segmenta na Akademiji dramske umjetnosti. Svojom svestranošću, ali i strašću usmjerenom prema kulturi vjerojatno je privukla i supruga Soču, opernog, operetnog i koncertnog pjevača, tenora rođenog u Maglaju u susjednoj BiH. Ovaj bračni par, prema posljednjoj dostupnoj imovinskoj kartici, od umjetnosti sasvim solidno živi. Vlasnici su dvaju stanova te poslovnog prostora u Zagrebu, imaju dva automobila te ušteđevinu od stotinjak tisuća eura i 19 tisuća dolara.

Postane li Filipović zagrebački gradonačelnik, može se očekivati da će ova glazbenica i diplomatkinja postati jedna od najdominantnijih figura na zagrebačkoj političkoj sceni, no Filipović sada prije svega mora ući u drugi krug lokalnih izbora. Da to neće biti lako, vidljivo je iz toga što je prikupio samo 13 tisuća potpisa, što se može okarakterizirati kao skromna brojka s obzirom na to da on u kampanju ulazi kao kandidat najveće stranke u državi. S Filipovićem u kampanju kao kandidat za Gradsku skupštinu ulazi i doktor Mislav Herman, miljenik premijera Plenkovića i šef zagrebačke organizacije vladajuće stranke, uz dvije zamjenice na stranačkim je listama i Mario Župan, gradski skupštinar i zaposlenik zagrebačkog Studentskog centra kojemu se godinama lijepila etiketa bandićevca. Listi na težini daje i ime šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića, a tu je i HDZ-ov koalicijski partner iz HSLS-ovih redova Darko Klasić, ali i Plenkovićev savjetnik za Zagreb Josip Jelić. Prostora se pronašlo i za doktora Pavu Kostopača koji je očito na vrijeme odustao od utrke za prvog čovjeka zagrebačkog HDZ-a ostavljajući prostor za svojeg kolegu Hermana. Spomenimo još i Tugomira Majdaka, novinara Andreja Roru te suprugu HDZ-ova europarlamentarca Tomislava Sokola, Anu Župić-Sokol. Komentar na kandidaturu svoje nekadašnje djevojke pokušali smo dobiti i od popularnog Fodora, no on za razgovor nije bio dostupan.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI