Kako je oskarovka Jodie Foster tulumarila u Zagrebu…

7dnevno

Tadašnju filmsku zvijezdu u usponu i kasnije dvostruku oskarovku, pristiglu u rujnu 1978. u Hrvatsku nakon nominacije za Oscara u filmu ‘Taksist’, s Robertom De Nirom, nitko nije prepoznao u diskotekama ‘Saloon’ i ‘Big Ben’…

Tihu djevojčicu skromna držanja nitko nije zapazio na plesnom podiju. Krhka stasa, odjevena poput svih tinejdžerica, plavokosa 16-godišnjakinja sama je pratila ritam glazbe. Uživala je. Kada se naplesala, prišla je nešto starijem momku na šanku i zamolila:

“Jadrane, hajdemo odavde, postalo je pomalo dosadno. Osim ako ti nećeš samnom plesati?”

“Nije mi ni na kraj pameti”, uz osmijeh je spremno odmah odgovorio Jadran Lazić, tada 26-godišnji fotograf svjetski poznate agencije Sipa Press, sa sjedištem u Parizu.

Bio je, zapravo, vrlo zadovoljan što se njihova dvosatna avantura odlaska u “Big Ben”, onda najpoznatiju zagrebačku tinejdžersku diskoteku, u pratnji novinara Stipe Jolića, završila posve mirno. Jer, strahovao je od mogućih gužvi, ako bi netko slučajno prepoznao američku filmsku zvijezdu u usponu. No, nitko, pa čak ni popularni DJ, Milan Mlakar, znamenit po bijelim rukavicama, s kojim su se također družili te večeri, nije shvatio da se nalazi u društvu Jodie Foster, godinu prije nominirane za Oscara, za sporednu ulogu uz Roberta De Nira u kultnom filmu “Taksist”.

Osim Lazića i Jolića, nitko nije znao tko je ona, iako su “Taksista”, snimljenog dvije godine ranije, već prikazivali u našim kino dvoranama, pa sukladno tome ni jedan medij nije u rujnu 1978. godine (a ni desetljećima kasnije) zabilježio da je gošća Zagreba, bar nakratko, bila velika nada Hollywooda! Poznata već i s reklame za kremu “Coopertone”, koju je snimila s tri godine. Tim više što je u to vrijeme zagrebački “Jadran film” bio najjača koprodukcijska kuća u regiji, pa su nas snimajući filmove često pohodili velikani poput, Orsona Wellesa, Yulla Brynnera, Roberta Mitchuma, Richarda Burtona, Clinta Eastwooda, Harrisona Forda i mnogih drugih.Prijateljstvo Foster i Lazića

Kako je kasnije dvostruka oskarovka (1989. za film “Optužena” i 1992. za “Kad jaganjci utihnu”) uopće dospjela u Zagreb? Je li i nju doveo koprodukcijski film?

Za potpuni odgovor treba posegnuti nekoliko godina prije, točnije u 1974. godinu, kada je Stipe Jolić ljeti otišao u Split kako bi u dopisništvu Večernjeg lista na mjesec dana zamijenio tadašnjeg šefa, Zdravka Gracina. Tamo se sprijateljio s fotografom početnikom, Jadranom Lazićem, koji je ubrzo nakon toga poželio raditi u inozemstvu, za neku veliku agenciju.

“Pitao me mogu li mu pomoći da uđe u Sipu Press”, prisjetio se Jolić. “Sjetio sam se Davora Šošića, onda direktora Izdavačkih djelatnosti u kući ‘Vjesnik’, koji je bio dopisnik iz Pariza, pa sam pretpostavljao da pozna ljude iz francuskih agencija. Šošić je obećao pomoći Laziću i zamolio je Vilka Težaka, direktora Vjesnikove press agencije, koja je surađivala sa Sipom, da napiše jedno pismo preporuke. I tako su Jadranu otvorena pariška vrata…”

Lazić je marljivo radio i krajem ljeta 1978. dobio je zadatak da napravi fotografije Jodie Foster sa snimanja filma “Stop Calling Me Baby”.

“Vrlo brzo smo se sprijateljili“, u telefonskom razgovoru iz Sherman Oaksa u Kaliforniji objasnio je Jadran. “Dopao sam se i njenoj majci koja joj je stalno bila u pratnji, jer ona je bila maloljetna. Ne znam, mislim da se dogodila neka kemija, više prijateljska, pa sam je pozvao da me posjeti u Splitu. Morao sam se, naime, vratiti zbog vojske.”

Pričao joj je o ljepotama Dalmacije, mora i otoka, te su majka, Brandy Foster, inače producentica i Jodie poželjele to vidjeti. Jadran je krenuo prvi, a one nekoliko dana kasnije za njim.

“Tog dijela Jadran se gotovo uopće ne sjeća”, nakon telefonskog razgovora s Lazićem čudio se Jolić. “Morao sam ga podsjetiti da su majka i kći Foster, zrakoplovom došle u Zagreb, jer nije bilo izravnog leta iz Pariza za Split, a on ih je dočekao na aerodromu i smjestio u hotel ‘Dubrovnik’. Idućeg dana ujutro letjele su za Split, gdje su ostale sedam dana i 10. rujna s Jadranom proslavile njegov rođendan.”

Monografija ‘Saloona’ – bez Jodie…

Smjestivši se u hotelu “Dubrovnik”, Lazić je u redakciju nazvao Jolića ne bi li mu pomogao u razgledavanju zagrebačkih znamenitosti jer, kako jer rekao, on slabo poznaje grad. Jolić se spremno odazvao, ne znavši u čijem je Lazić društvu, te se prilično iznenadio pridruživši im se u kavani na prvom hotelskom katu. Majka Brandy još je bila u sobi, a kada je nakratko sišla, bez imalo želje da ide u razgledavanje, upozorila ih je da Jodie ne smije ostati dugo vani, jer se ujutro putuje.

“Već se smračilo pa smo odlučili da nećemo obilaziti znamenitosti, jer Jodie neće ništa moći vidjeti”, prepričava Jolić. “Ipak smo izašli i krenuli Ilicom, no kod Margaretske ulice sjetio sam se – zašto je ne bi odveli u ‘Big Ben’ da vidi kako se zabavlja naša mladež. Okrenuli smo se i pravac – ‘Ben’”.

Nakon dva sata ponovno su bili na ulici. Kamo sada? Još nije bilo vrijeme za spavanje. Jolić, koji je nekada radio u tjedniku Plavi vjesnik, osnivaču diskoteke “Saloon”, pa joj je tako od prvih dana bio medijska potpora, sjetio se: u disku u Tuškancu najbolja je glazba i – najbolja atmosfera! Tulum iz “Big Bena” mogli su nastaviti…

“Saloon” je sjajno izgledao, atmosfera je bila užarena, što se jako dopalo Jodie i Jadranu, no nisu mogli dugo ostati. Majčina se riječ morala poštovati.

Idućih dana uživali su na Hvaru i u Splitu, nakon čega se Jodie vratila snimanju filma, a Jadran je morao u vojsku. Ali, nije ga zaboravila i pisala mu je u vojsku. Jadranova majka sačuvala mu je, te ih on i danas posjeduje, 24 pisma tinejdžerice Jodie Foster. Slavne oskarovke, gošće Zagreba, Splita i Hvara, čiji je tajni posjet zagrebačkim diskotekama otkriven zahvaljujući nedavno tiskanoj monografiji diskoteke “Saloon”, koja je potakla sjećanja…

Iako su u monografiji pobrojani mnogi hollywoodski glumci, pa i oskarovci, kao gosti, Jodie u njoj jednostavno – nema. Nitko do danas nije znao za njen dolazak u Hrvatsku.

 

 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI