Jedan od najvećih hrvatskih kipara Ljubo de Karina dobio monografiju

"Ljubo i ja na knjizi smo počeli raditi prije 18 godina, bilo je uspona i padova, ali napravili smo jednu vrlo dobru fotomonografiju rada i djela kipara de Karine. Definitivno je da je ovo moja najbolja fotomonografija, a radio sam puno knjiga tog žanra. Ovo je kompletni opus kipara i izuzetno djelo primijenjene umjetnosti”, kazao je Vučemilović

 

Jedan od najvećih hrvatskih kipara Ljubo de Karina dobio je svoju monografiju naslovljenu upravo njegovim imenom koja je predstavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, gdje je de Karina 1973. godine imao svoju prvu izložbu.

Autori Ivica Župan i Fedor Vučemilović na 300 su stranica fotomonografije saželi bogati opus kipara svjetskog renomea, a izdavanje monografije podržali su Ministarstvo kulture, Općina Mošćenička Draga te gradovi Rijeka i Zagreb.

Navodeći kako se ne radi o knjizi koja je nastala na dah, jer je rađena 18 godina Vučemilović je istaknuo kako je fotomonografija studiozno rađena.

“Ljubo i ja na knjizi smo počeli raditi prije 18 godina, bilo je uspona i padova, ali napravili smo jednu vrlo dobru fotomonografiju rada i djela kipara de Karine. Definitivno je da je ovo moja najbolja fotomonografija, a radio sam puno knjiga tog žanra. Ovo je kompletni opus kipara i izuzetno djelo primijenjene umjetnosti”, kazao je Vučemilović.

Ujedno je dodao i da se fotomonografije danas teško prodaju, jer radi se o skupim igračkama, dok je izdavač Zdravko Mihočinec napomenuo kako Art magazin Kontura do sada izdao tridesetak monografija tog tipa, a jučer predstavljeno izdanje svojom kvalitetom ubraja sam u najuži izbor. “Cilj kao izdavaču bio je da u našem programu imamo umjetnika koji nije samo renomiran, nego je i klasik hrvatske umjetnosti, a Ljubo de Karina ima djelo zadivljujuće kvalitete i vjerujem da ovo nije zadnja knjiga u njegovom radu”, istaknuo je Mihočinec.

Izražavajući zadovoljstvo što Općina Mošćenićka Draga ima takvog umjetnika načelnik Riccardo Staraj istaknuo je da Općina svoju kulturnu i povijesnu baštinu pretvara u turistički proizvod.

“Mi smo kamenito područje, a mjesto gdje kamen počinje disati i živjeti je Brseč, u galeriji Ljube de Karine. On je originalni Brsečanin koji je bacio svoj kamenčić sve do Japana”, naglasio je Staraj.

Sam de Karina istaknuo je da je fotomonografija rezime rada te da knjiga predstavlja konačan rezultat ne samo njegovog rada, već i svih koji su na jučer predstavljenom izdanju radili.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI