Izložba rijetkih svjetskih saksofona

Tijekom izložbe posjetitelji će se poslušati zvukove nekih od najrjeđih i najneobičnijih instrumenata na svijetu. Očekuje ih najmanji saksofon na svijetu, dug samo 32 centimetra i još mnoga iznenađenja

U sklopu Svjetskog kongresa saksofonista, u Talijanskom institutu u Zagrebu održava se izložba “Saksofobija, zbirka saksofona posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona”’.

Izložba se sastoji od zbirke osamdesetak saksofona nastalih tijekom vremena, a predstavlja najveću svjetsku kolekciju saksofona u vlasništvu čuvenog glazbenika i kolekcionara Atillija Bernija. Izložba koja je obišla gotovo cijeli svijet danas svoje mjesto pronalazi u Zagrebu, u Talijanskom institutu, koji je ujedno organizator izložbe i partner Svjetskog kongresa saksofonista.

Tijekom izložbe posjetitelji će se poslušati zvukove nekih od najrjeđih i najneobičnijih instrumenata na svijetu. Očekuje ih najmanji saksofon na svijetu, dug samo 32 centimetra, zatim alt saksofon Grafon Plastic, instrument Adolphea Saxa, tenor saksofon Selmer Mark VI – Varitone koji je pripadao Sonnyju Rollinsu i cijeli niz ostalih saksofona na kojima su u ranijim vremenima svirali čuveni saksofonisti.

Posebno zanimljivo bit će vidjeti i čuti divovski saksofon koji je viši od dva metra, kao i trubu saksofon s dva zvona. Tijekom svog vijeka postojanja, punih 177 godina, saksofon je prošao cijeli niz preobrazbi, a bezimena cijev od nikla postala je istančan, ali moćan instrument kojim se mogu iskazati sve strasti i osjećaji i sva raspoloženja. Možda ga upravo iz tog razloga mnogi smatraju najerotičnijim glazbenim instrumentom.

Izložba će biti otvorena do subote 14. srpnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI