Izložba “Put sv. Jakova” Ivice Bota

Prema legendi sv. Jakov je pomagao Španjolcima u borbama protiv Maura te su ga Španjolci uzeli za svoga sveca zaštitnika

Samo još dva dana traje sasma osobita izložba Ivice Bota (67), koji je hodočastio u Santiago de Compostelu na grob apostola Jakova i propješačio gotovo 900 km. Zanimljivo je da je hodočašće sv. Jakovu staro preko 1100 godina a polazi se iz raznih pravaca koji su se razvili kroz stoljeća. Bota je prohodao tzv. francuski put koji polazi iz gradića Saint Jean Pied de Port u Francuskoj, preko Pirineja ulazi u Španjolsku i kroz Navaru, Burgos i Leon vodi do Galicije, do Santiago de Compostele. Također, nastavio je do plaže u Finisterre gdje tradicionalno završava hodočašće pronalaskom svoje Jakobove kapice, školjke koja je po legendi dobila ime upravo po sv. Jakovu. Taj francuski put sv. Jakova Vijeće Europe je 1987.god proglasilo „Glavnom ulicom Europe”, a UNESCO ga je 1993. god proglasio svjetskom kulturnom baštinom.

Prema legendi sv. Jakov je pomagao Španjolcima u borbama protiv Maura te su ga Španjolci uzeli za svoga sveca zaštitnika. Kada njegov blagdan padne u nedjelju, cijela godina postaje jubilarna Jakovljeva godina.

Izložba donosi 40 iznimnih fotografija s Puta sv. Jakova, iznimne ljepote i duhovnosti, harmoničnih kadrova koji svjedoče o putovanju koje je, simbolično i u skadu s biblijskim brojem 40. Prvih 20 fotografija prikazuju jedan dan na Putu, od duge jutarnje sjene kada se kreće na Put, preko prekrasnih krajolika, hoda i odmora do zajedničke večere s drugim hodočasnicima. Ostalih 20 fotografija su izbor zanimljivih i značajnijih mjesta do dolaska u Santiago i završetka Puta u Finisterri. Fotografije daju plastičan prikaz događaja Puta, a kratki tekstovi uz fotografije omogućuju izravan uvid u Putovanje. Također, na izložbi je postavljen i video sa ostalim fotografijama i kratkim video zapisima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI