Izložba Jadranke Ivaniš Yaye

Iskazujući delikatan osjećaj za kompoziciju prizora, Yaya prezentira dinamički i značenjski moćne slikokolaže ispunjene fragmentima podsvijesti, snova, ali i uvijek prisutnih arhetipova

Izložba Jadranke Ivaniš Yaye pod nazivom “Čistilište” otvara se 1. listopada 2018. u 19.00 sati u galeriji CEKAO u Zagrebu.

Za izložbu, pod nazivom “Čistilište”, predgovor je napisala povjesničarka umjetnosti, Iva Körbler, koja će izložbu i otvoriti te koja je s umjetnicom osmislila i likovni postav.

„Već nekoliko godina u kontinuitetu klasičnu štafelajnu sliku Jadranka Ivaniš Yaya proširuje prema kolažu, asemblažu, odnosno, slikoreljefu i slikokolažu, često nedovršenih i nepravilnih rubova i dimenzija djela. Taj fragmentirani svijet Yayinih vizualnih slojeva refleks je našeg svijeta koji je također u potpunosti fragmentiran, i gdje svakodnevno zapažamo diskontinuitet vremena, prostora i različitih iskustvenih situacija. Radovi slikarice Jadranke Ivaniš Yaye promatrača već na prvi pogled u potpunosti uvlače u svoj moćni svijet arhetipova, simbola i vizualne magije. Taj fascinantni vizualni „košmar“ namjerno je upisan i izrezan od komadića različitih materijala u polje slikokolaža, kako bi se podcrtao simultanizam iskustava i događaja današnjeg svijeta, ali i osobnog iskustva umjetnice. Iskazujući delikatan osjećaj za kompoziciju prizora, Yaya prezentira dinamički i značenjski moćne slikokolaže ispunjene fragmentima podsvijesti, snova, ali i uvijek prisutnih arhetipova.

Umjetnica u kontinuitetu razvija ekspresionističku ideju suvremenog urbanog šamana, koja se odlično uklapa u recentne tendencije posebice u bliskoj nam austrijskoj i njemačkoj umjetnosti, a ne samo na njihovu tradiciju Novih Divljih (Die Neue Wilde) i Josepha Beuysa, no bliska je i nadrealističkom repertoaru s motivom tzv. licâ-maski, kao i iskustvima plemenske umjetnosti (tribal art). U nekim ćemo njezinim prizorima podjednako prepoznati senzibilitet Karela Appela, Victora Braunera ili Juliana Schnabela.“

Facebook Comments



Loading...
DIJELI