Interaktivna izložba o povijesti Zagreba

Glavna atrakcija je tzv. kišna soba s pravom kišom kroz koju se u kapima vode ocrtavaju hologrami Marije Jurić Zagorke, A.G.Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, Vatroslava Lisinskog i drugih povijesnih i kulturnih uglednika

U organizaciji Croatia osiguranja, a u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba u tijeku je jedna od najatraktivnijih multimedijskih interaktivnih izložbi povijesne tematike ove godine u Zagrebu – monumentalna izložba posvećena intrigantnoj i provokativnoj paralelnoj povijesti Hrvatske, Zagreba i najstarijeg hrvatskog osiguravajućeg društva Croatia osiguranja.

Interaktivna izložba “Croatia je Hrvatska” prvi put u povijesti Hrvatske, naime, pretvorila je tunel Grič, cijelom njegovom dužinom, u najveći hrvatski vremeplov koji će posjetitelje do 1. studenoga odvesti na putovanje kroz 13 desetljeća povijesnog hoda hrvatskog društva, gospodarskog razvoja i modernizacije.

Postav izložbe sadrži brojne atraktivne muzejske eksponate, multimedijske prikaze značajnih povijesnih artefakta, legendarne glazbene brojeve, ali i brojne multimedijske i interaktivne punktove za sve generacije. Izložba je obrazovnog karaktera, a posjetitelji će se susresti s mnoštvom atrakcija i iznenađenja koja će putovanje kroz hrvatsku povijest učiniti nezaboravnim kulturno-vizualnim događajem. Kako pojašnjava autor koncepta Božo Skoko: “Izložba u četiri kraka tunela Grič tvori vremeplov od prošlosti i osamdesetih godina 19. stoljeća do sadašnjosti i 2017., od doba Augusta Šenoe, Ivana Vončine i Gjure Deželića, preko Nikole Tesle i njegovog utjecaja, do II. svjetskog rata i poslije njega. U svemu tome izložba prati i povijest najstarije hrvatske tvrtke Croatia osiguranja, osnovanog 1874., i njenog utjecaja na svakodnevni život ljudi, ali i politička i gospodarska kretanja”. Izložba, među ostalim, otkriva brojne nepoznate detalje iz hrvatske povijesti i kulture, poput činjenice da je prva nogometna utakmica u Hrvatskoj odigrana u Županji, a da su osnivanje Croatia osiguranja inicirali upravo Šenoa, Vončina i Deželić i brojne druge.

Svaki krak tunela nudi različite emocije, raspoloženja i atmosferu pojedinog razdoblja povijesti putem multimedijskih, digitalnih i interaktivnih instalacija, projekcija, ali i vode, kiše, zvukova, glazbenih podloga i drugih vizualnih i osjetilnih sadržaja. Glavna atrakcija je tzv. kišna soba s pravom kišom kroz koju se u kapima vode ocrtavaju hologrami Marije Jurić Zagorke, A.G.Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, Vatroslava Lisinskog i drugih povijesnih i kulturnih uglednika.

“Izložba je veliki projekt kojeg smo pripremali zadnje dvije-tri godine, jer kada smo preuzeli Croatia osiguranje u sustav Adrisa obećali smo da ćemo čuvati i promovirati vrijednosti duge tradicije te kompanije i ovo je prilog za osvijestiti sve bitne sastavnice povijesti i svakodnevnice, kao i poruku da ključne vrijednosti ne zastarijevaju”, kazao je direktor korporativnih komunikacija Predrag Grubić, prigodom najave ove najatraktivnije javne izložbe.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI