Humanitarna izložba za Uljanik

Fotografije su zrcalo gospodarske snage, društvenog i kulturološkog značaja pulskog brodogradilišta, ali i tuge, bijesa, borbe i ponosa tijekom štrajka uljanikovaca i njihovih masovnih povorki gradom prošlog ljeta

Unatoč slabom odazivu Puljana, što na svoj način govori o apatiji i mirenju s teško pomirljivim, humanitarna prodajna izložba fotografija istaknutih pulskih fotografa Gorana Šebelića, Duška Marušića Čićija, Danijela Bartolića, Manuela Angelinija, Elvisa Malagića i Marijane Banko otvorena je u Galeriji Makina.

Fotografije su zrcalo gospodarske snage, društvenog i kulturološkog značaja pulskog brodogradilišta, ali i tuge, bijesa, borbe i ponosa tijekom štrajka uljanikovaca i njihovih masovnih povorki gradom prošlog ljeta, nakon posrtanja Uljanika koje još uvijek traje, bez naznaka ‘razvedravanja’.

Svaki je autor donirao pet svojih fotografija, dok se Marijana Banko predstavila fotografijom radnika Danijela Mulačeka nastalom na prosvjedima u Puli u kolovozu prošle godine.

Preksinoć mu je autorica poklonila tu fotografiju, što je Mulačeka ganulo. Dirljivi su bili i pozdravni govori autora, posebno Manuela Angelinija, koji je istaknuo “najveći uzor u životu mi je otac, koji je ovdje prisutan. Cijeli svoj radni vijek proveo je iza uljanikovih zidina. Usadio mi je vrijednosti koje su se danas, nažalost, izgubile”, rekao je, a roditelji su mu bili u publici.

Prodajna izložba ostaje otvorena do idućeg petka, 8. ožujka. Početna cijena svake fotografije je 300 kuna, a kupci će ih moći podignuti u petak.



Tijekom svih dana njena trajanja, zainteresirani građani mogu kupiti i broševe u plavoj boji koje su izrađivale obitelji uljanikovih radnika na radionicama što su se održavale u pulskom Društvenom centru Rojc. Početna cijena za broševe je 20 kuna. Sav prikupljeni iznos od prodaje fotografija i broševa ide najpotrebitijim obiteljima uljanikovih radnika, koji od rujna 2018. godine nisu primili puni iznos svojih plaća. Organizatori se nadaju da će građani još jednom pokazati solidarnost na djelu te kupiti fotografije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI