Hugo Pratt – autor legendarnog Corta Maltesea

U srpnju 1967. godine objavio je grafičko remekdjelo Balada o slanom moru.

Jedan od najpoznatijih crtača stripova, tvorac legendarnog lika Corta Maltesea, Hugo Pratt rođen je 15. lipnja 1927. godine u talijanskom mjestu Rimini. Pravim imenom Ugo Eugenio, Pratt je stripove počeo crtati već sa deset godina dok je s roditeljima boravio u Etiopiji koja je tada bila pod talijanskom okupacijom. Sam boravak u Etiopiji bilo je veliko iskustvo za mladog Pratta. Otac ga na silu ubacio u kolonijalnu policiju, tako da je mladi Hugo sa svojih 14 godina bio najmlađi Musolinijev vojnik. Godine 1941. savezničke trupe oslobađaju Etiopiju, a Hugo nakon određenog vremena provedenog u logoru prebačen je u Italiju.

Tijekom godina provedenih u Etiopiji, Hugo se sprijateljio s domorodačkim stanovništvom i običnim ljudima. Naučio je njihov jezik i doživio prve avanture sa ženama, a sve to će godinama kasnije oblikovati u nezaboravne stripove i priče.

Nakon povratka u Veneciju 1945. godine s Dinom Battagliom i Albertom Ongarom izdaje Pikov as, prvi komični strip nakon Drugog svjetskoga rata u Europi. Godine 1949. odlazi sa još nekim kolegama u Argentinu, gde nastavlja svoju crtačku karijeru. U Argentini se skoro neprekidno zadržao sve do 1962. Tu je živio sasvim opušteno, može se reći boemski. Crtao je, išao u lov u Patagoniju, svirao i pjevao u jednom orkestru pod pseudonimom Zbrindolin. Hugo Pratt je u Argentini nacrtao tisuće stranica. Nastavio je i završio serijal Čovjek iz Džungle, koji je započeo još u Italiji. Zatim je 1953. kreirao Narednika Kirka. Da bi izbjegao probleme autorskih prava 1959. godine odlučuje sam pisati scenarije. Počinje sa stripomAna iz džungle, a zadnji stripovi iz argentinskog perioda Kapetan Kormoran i Viling, su mu ujedno i najbolja djela iz tog doba. U naponu autorske snage zbog velike ekonomske krize koja je tada potresala Argentinu, morao se vratiti u Italiju.

Neko vrijeme je životario crtajući iliustracije za dječje listove, da bi napokon u srpnju 1967. godine objavio strip Balada o slanom moru. U tom grafičkom remek-djelu po prvi puta se pojavljuje cinični mornar s naušnicom u uhu zvan Corto Maltese. Uskoro će Corto postati glavni lik većine Prattovih stripova, uz njegovog prijatelja/neprijatelja Rasputina.

Pratt je avanture Corta Maltesea smjestio na početak 20. stoljeća koje se odvijaju od povijesnih avantura do okultnih dijelova snova. Naprimjer, on vidi smrt Crvenog Baruna, pomaže amazonskom plemenu Jivaro u Južnoj Americi, bježi od fašista u Veneciji, ali i pomaže Merlinu i Oberonu u obrani Britanije te posjećuje izgubljeni kontinent Mu. Pratt je kreirao više od dvadeset dogodovština romantičnog cinika Maltesea za što je dobio mnogobrojne nagrade što za strip, što za priču.



Iako je imao mnoštvo ponuda za ekranizaciju svojih djela Pratt ih je uvijeek odbijao, zato što nije dobivao dovoljna jamstva o samom sadržaju filmova. Njegov zadnji strip koji je izdao je Morgan. Imao je u planu još mnogo toga. Corto je trebao nastaviti svoju avanturu kroz stvarne snove i imaginarnu realnost. Ali nije. Godine 1995., u šezdesetosmoj godini, Hugo Pratt umro je od raka debelog crijeva.

Osim Corta i gore navedenih stripova Pratt je kao ctrač ili scenarist tijekom nekoliko desetljeća radio na raznim projektima: Indijansko ljeto El Gaucho (crtež Milo Manara), Ernie PikePustinjski škorpioni, Isusovac Joe i mnogim drugima.

Na kraju spomenut ćemo da jedan restoran u Veneciji nosi ime Tajno dvorište arkana (originani naziv stripa Corto u Sibiru), a na trgu Sv.Marka u Veneciji, u čuvenom kafiću Florijan, možete naručiti koktel Corto Maltese.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI