Hrvatski muzej turizma u Opatiji ugošćuje izložbu “Pobjeda umjetnosti” Brune Mascarellija

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer otvorena je izložba Brune Mascarellija koji je svojim životom, posebice umjetničkim radom ne samo svjedok već i aktivni sudionik razdoblja koje će biti upamćeno po borbi protiv totalitarizama i silom nametnutih svjetonazora. U to I takvo vrijeme, kako ističe likovni kritičar Sario Sošić, njegovo je umjetničko obrazovanje dovršeno. Međutim, Bruno Mascarelli nije ostao na tome, otišao je dalje, naprijed. Svojom umjetnošću hrabro je prkosio svemu što je nametnuto.

Njegove slike su neprocjenjiv primjer kako umjetnost može biti nježna, osjetljiva, tiha i osobna, a istovremeno i moćna. Svojom nepokornom naravi umjetnost je nepobjediva. Upravo se takva nepokorna narav očituje u slikarstvu Bruna Mascarellija kroz njegove snovite, koloristički snažne i žive slike. Umjetnik je svoj život naslikao kroz spoj izričaja kubizma, futurizma, metafizike, nadrealizma i ekspresionizma. Jedan mozaik filozofije i interpretacije svijeta oko sebe, svojih želja, osjećaja, mašte i snova. Na slikama Bruna Mascarellija prepoznajemo motive, bilo da je riječ o pejzažu ili portretu, koji imaju jednako tihu, optimističnu mirnoću i dinamiku istovremeno. Dinamika se ispoljava načinom slikanja u kojem nema mjesta za polemike, iz srca, u jednom mahu naslikane slike sadrže blještavilo iznenađenja. Slike nisu zgusnute u tami ili mistici, upaljene su, imaju naboj svjetla po želji umjetnika. Najočitiju potvrdu takvog temperamentnog slikanja nalazimo u potezu kista koji postaje iznenadni čin poput groma iz vedra neba, bljesak trenutka.
Mascarelli optimizam stvara živim i snažnim kolorizmom, skoro dječačke iskrenosti. Majstorskom vještinom postiže ravnotežu između početnog snažnog stvaralačkog uzbuđenja i kasnijeg promišljenog završetka. Gotovo svaka njegova slika zrači osjećajem zadovoljstva kakvo i slikara samog obuzima prilikom stvaranja, napominje Šošić.

Posjet njegovom atelieru otkriva nam figurativne i apstraktne slike kojima se nastanak vremenski poklapa. Vjerojatno zato što umjetnik istovremeno slika više različitih slika, svaka ima svoje vrijeme sazrijevanja koje se različito ispoljava, ovisno o figurativnom ili apstraktnom raspoloženju izričaja. Takvim se vizijama slikar kreće na ivici svjetova sna i jave, fantastičnih i neobičnih prikazanja, predodžbi i zbilje koji mu pomažu stvarati slike pune nadrealizma, ekspresionizma i metafizike. Nepokoreni borbeni duh koji teži slobodi, bez ograničenja, iskrenom iznošenju svojih ideala iz mašte i snova uz pomoć kista i boje.
Mascarelli se rodio u Sarajevu 1926. godine. Studirao je na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti a 1949. godine odlazi u Rovinj. Oko sebe okuplja široki krug kolega slikara iz Istre i Rijeke, posebice u aktivnostima Likovne kolonije Rovinja. Početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća odlazi u Milano, potom u Pariz. Izlaže u brojnim galerijama i muzejima diljem zemlje i svijeta. Za svoj je rad višestruko nagrađivan a 2006. godine dodijeljena mu je Nagrada za životno djelo. Autor živi i radi u Parizu i Rovinju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI