HRVATSKI GLUMAC GORAN BOGDAN U SAD-u: Film “Otac” kreće u distrubuciju na najveće tržište, evo što to znači

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

The Match Factory, svjetski distributer filma “Otac” redatelja Srđana Golubovića, s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u naslovnoj ulozi, prodao je prava za njegovo prikazivanje u SAD-u, gdje će ga se moći u sljedećih deset godina gledati u kinima i na VOD platformama.

Ta je hrvatska manjinska koprodukcija nastala u koprodukciji šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske (Propeler Film), Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Već je ranije film otkupljen za distribuciju u Turskoj, Švicarskoj, Južnoj Koreji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Cipru, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru, Egiptu, Iranu, Iraku, Jordanu, Libanonu, Maroku.

U središtu radnje, temeljene na istinitom događaju, siromašni je nadničar kojemu socijalna služba oduzme djecu, s čime se on ne miri, pa napušta svoje selo i kreće pješice do Beograda da ih vrati.

Prije godinu dana film je imao svjetsku premijeru u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, nakon čega je prikazan na festivalima u cijelom svijetu i osvojio brojna priznanja.



Među ostalim, tu su nagrada publike i nagrada Ekumenskog žirija na Berlinalu te nagrada publike Zlatna vrata u Puli, koju je osvojio kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5,0.

Goran Bogdan je za ulogu požrtvovnog oca s društvene margine koji postaje ‘junak našeg doba’ bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog  glumca.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović te hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI