Hrvatski filmovi na festivalu u Transilvaniji, među njima i tri Vinka Brešana

screenshot HRT

Međunarodni filmski festival, koji će se održati od 31. srpnja do 9. kolovoza u Transilvaniji, prikazuje hrvatske manjinske koprodukcije “Bosonogi car” i “Priče iz zatvorske ćelije”, te tri filma Vinka Brešana u programu posvećenom etabliranim svjetskim redateljima.

Dugometražni igrani film “Bosonogi car” redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth, nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj produkciji, predstavlja se u sklopu programa Supernova, namijenjenom najvažnijim ovogodišnjim filmskim ostvarenjima.

Dugometražni dokumentarni film “Priče iz zatvorske ćelije” mađarskog redatelja i scenarista Ábela Viskyja, nastao je u mađarsko-britansko-hrvatskoj koprodukciji.

Ta priča o tri oca koji u zatvoru pišu bajke za svoju djecu koje će u sklopu radionice pretočiti u film svjetsku premijeru film je imao početkom ove godine, u međunarodnom natjecateljskom programu drugog izdanja festivala dokumentarnog filma u francuskom Biarritzu – FIPADOC.

U transilvanijskom Cluju, najvećem gradu te rumunjske regije u kojoj živi i velika zajednica mađarskog stanovništva, prikazuje se u sklopu programa ‘Mađarski dani’, posvećenog recentnoj mađarskoj kinematografiji.U programu ‘3×3’ 19. TIFF-a, prikazuju se tri filmska ostvarenja Vinka Brešana “Maršal” i “Svjedoci” te “Koja je ovo država”, koje je u 2019. bio drugi najgledaniji domaći naslov u hrvatskim kinima.

Program ‘3×3’ je, inače, namijenjen istaknutim redateljima iz cijeloga svijeta, a ove je godine posvećen i grčkom redatelju Costa-Gavrasu te srpskom redatelju Dušanu Makavejevu, koji su u programu također zastupljeni trima naslovima.

Međunarodni filmski festival u Transilvaniji najveći je festival igranog filma u Rumunjskoj, a projekcije njegova ovogodišnjeg, 19. izdanja održavaju se isključivo u kinima na otvorenom.

Održava se u gradu Cluju-Napoci, s ciljem promicanja inovativnih filmova koji su originalni i suvereni u izrazu, koriste neobične oblike filmskog jezika ili se usredotočuju na nove trendove.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI