Hrvatska misa

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić proslavit će svoju 70. obljetnicu, a koncert će se održati u subotu, 17. ožujka, u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu

Izvedbom “Hrvatske mise” skladatelja Borisa Papandopula, akademski zbor Ivan Goran Kovačić proslavit će svoju 70. obljetnicu, a koncert će se održati u subotu, 17. ožujka, u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

Zahtjevne solističke dionice otpjevat će sopranistica Valentina Fijačko, altistica Sonja Runje, tenor Domagoj Dorotić te bariton Ljubomir Puškarić, dok će izvedbom ravnati umjetnički voditelj Zbora dirigent Luka Vukšić.

Hrvatska misa vokalno je djelo iz Papandopulova duhovnog opusa nastalo 1939. godine, a praizvedeno je 1942.

Moje je skromno mišljenje, da je ova ‘Hrvatska misa’ po svojoj idejnoj i glazbenoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature”, napisao je Papandopulo u tekstu programa praizvedbe.

Najveći hrvatski amaterski zbor Ivan Goran Kovačić, koji već više od 15 godina vodi dirigent Luka Vukšić i u kojemu danas pjeva oko 150 članova, uz ‘Hrvatsku misu’ vežu brojne izvedbe u proteklih nekoliko desetljeća i nije slučajno upravo to zahtjevno remek-djelo hrvatske glazbe, koje se zbog opsega i težine rijetko izvodi, odabrano za obilježavanje 70. godišnjice.Koncert Goranovaca počinje u 20,30 sati, karte je moguće kupiti putem Interneta na Entrio.hr, Entrio prodajnim mjestima te ispred Bazilike pred početak koncerta.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI