HAVC objavio rezultate prvih i drugih javnih poziva

Na Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova, s rokom 7. travnja odobrena su sredstva za 5 projekata, u ukupnom iznosu od 13.500.000 kuna.

To su ‘Pula’, slobodna adaptacija istoimenog romana Vladimira Stojsavljevića, u režiji Andreja Korovljeva, ‘Zečji nasip’ koji nastaje po scenariju Tomislava Zajeca i u režiji Čejen Černić, ‘Bumbarov let’, prema romanu ‘Tajanstveni svjetionik’ Maje Gluščević, u režiji Antonija Nuića.

‘Dnevnik Pauline P.’, prema istoimenoj knjizi Sanje Polak režirat će Neven Hitrec, a dugometražni animirani ‘Kristalni otmičari’ nastaje prema scenariju Dušana Vukotića, Aleksandra Žiljaka i Arsena Antona Ostojića, koji će ga i režirati, izvijestio je HAVC.

Hrvatsko audiovizualno vijeće odlučilo je na nedavnoj sjednici i da će u kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, odobriti sredstva za 12 projekata u ukupnom iznosu od 2.310.000 kuna.

Osam je dugometražnih dokumentaraca – ‘Nuovo cinema Buie’ Alessia Bozzera, ‘Underground top lista’ Lidije Špegar, ‘Surogat za Vuda’ Senada Šahmanovića, ‘Bili smo u ONB-u’ Branka Ištvančića, ‘Borac’ Damira Markovine, ‘Krešok’ Marine Musulin i Zorana Kreme, ‘Djeca mog brata’ Milivoja Puhlovskog i ‘Mi smo ljudi, mi smo sila’ Srđana Kovačevića.



Sredstva su odobrena za tri kratkometražna igrana projekta u ukupnom iznosu od 850 000 kuna, sedam kratkometražnih animiranih (1.890.000 kuna) i jedan dugometražni animirani film u ukupnom iznosu od 5.000.000 kuna, te za šest eksperimentalnih filmova, u ukupnom iznosu od 800 000 kuna.

Nakon dugo vremena dugometražni animirani film

Ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich smatra kako su rezultati natječaja ohrabrujući za budućnost hrvatskog filma i to u trenutku kada doživljava vrlo teške trenutke izazvane korona krizom.

Istaknuo je kako će se nakon dugo vremena raditi dugometražni animirani film. “Radi se o ambicioznom projektu koji će dodatno potaknuti ionako vibrantnu animaciju koja ima veliku i zavidnu tradiciju uspjeha”, dodao je.

Izdvojio je i što se prvi put odlučivalo i o Javnom pozivu za distribuciju domaćih filmova, a prvi put su i svi koji su prijavili projekte imali priliku to prezentirati savjetnicima po svim kategorijama, što je bilo svima korisno.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova odobreno je 28 projekata, za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova, 17 projekata, a za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova,četiri projekta.

Za sufinanciranje je predloženo osam manjinskih koprodukcija u ukupnom iznosu od 2.587.800 kuna.

Na drugom roku Javnog poziva za komplementarne djelatnosti – programi međunarodne suradnje (21. travnja) sredstva su odobrena za 16 programa u iznosu od 185.637,90 kuna.

Na Javni poziv za poticanje kinodistribucije filmova,, sredstva su odobrena za “Mater” Jure Pavlovića, u iznosu od 110 000 kuna.

Odobren je i zahtjev za potporu za dodatne troškove snimanja dugometražnog dokumentarnog filma “Obalno šetalište”, u režiji Silvia Mirošničenka, a uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI