Foto projekt “Srce Istre” – samostalna izložba ‘Istarski puti’

Kako ističe Marijan Grakalić fotografsko slikarstvo Zorana Osrečaka u ciklusu ‘’Istarski puti’’ unatoč svojoj posebnosti po naslovu, temi i senzibilitetu nadovezuje se na prethodne uzore

U petak, 12. travnja, 2019. u zelinskoj Galeriji ‘Kraluš’ Pučkog otvorenog učilišta, s početkom u 19.00 sati, bit će svečano otvorena samostalna izložba ‘Istarski puti’, autora Zorana Osrečaka.

Dugogodišnji umjetnički fotografski projekt “Srca Istre” javnosti objavljen 2017. zajedničkom rovinjskom izložbom četvorice autora (Belaj, Hančić, Osrečak i Perić) koji su nakon niza zajedničkih posjeta kontinentalnoj Istri objedinili subjektivne doživljaje Terra Magicae, kod Osrečaka je postao snažna motivacija za realizacijom vlastitog, proširenog i intimnijeg viđenja ove magične zemlje. Uz četrdeset umjetničkih crno-bijelih fotografija autor će vam pokušati iskazati vlastite doživljaje, misli i osjećaje koje je sakupio u brojnim posjetima središnjoj Istri.

Kako ističe Marijan Grakalić fotografsko slikarstvo Zorana Osrečaka u ciklusu ‘’Istarski puti’’ unatoč svojoj posebnosti po naslovu, temi i senzibilitetu nadovezuje se na prethodne uzore. Prije svega se pod tim misli na i danas očito inspirativni putopis Franje Horvata Kiša iz Lobora koji je o Istri pod tim nazivom pisao lirske putopise opisujući zemlju kakve više nema, a koji su ukoričeni i tiskani 1919. godine. Isti literarni predložak iskoristio je svojedobno i režiser i pisac Branko Belan, osnivač katedre za montažu na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu, koji 1953. godine režira dokumentarni film ‘’Istarski puti’’. Belanov snimatelj bio je čuveni Oktavijan Miletić, utemeljitelj hrvatske i jugoslavenske kinematografije. Fotografija u tom dokumentarnom filmu posjeduje umjetničku narativnost donekle sličnu onoj koju vidimo i kod Osrečaka koji također bilježi i snima istarsku svakodnevicu poput znamenitosti (monumenta) koju treba upoznati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI