Europski film u Muzeju suvremene umjetnosti

U suradnji s kinom Metropolis , od nedjelje, 1. srpnja do četvrtka, 5. srpnja, te u nedjelju, 8. srpnja 2018., s početkom u 21 sat u Muzej suvremene umjetnosti će održati  jedan od tri programa 5. Revije europskog filma u sklopu kojeg će prikazati šest iznimnih europskih naslova

Ciklus europskih filmova održat će se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti koji će od 1. do 8. srpnja besplatno ponuditi publici probrane naslove.

Program započinje 1. srpnja filmom “Dvostruki ljubavnik” – ljubavnim trilerom redatelja  Françoisa Ozona u kojem glume Marine Vacth, Jérémie Renier i Jacqueline Bisset. U filmu je riječ o Chloe, mladoj ženi koja se zaljubljuje u svog psihoterapeuta Paula. Nakon nekoliko mjeseci veze, njih dvoje započnu živjeti zajedno, ali Chloe uskoro otkriva da joj njezin ljubavnik cijelo vrijeme skriva dio svog pravog identiteta…Idući dan slijedi komedija “Druga strana nade” slavnog finskog redatelja Akija Kaurismäkija u kojem se spajaju dvije priče. Prva prati Khaleda, sirijskog izbjeglicu i slijepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspjeh, tražio azil. U drugoj priči prati se sudbina, Wikströma – trgovačkog putnika koji prodaje muške kravate i košulje a kojeg u kockarnici na pokeru posluži sreća, te okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija.

Ne manje intrigantnu priču nudi film “Plesačica” 2. srpnja, biografska drama, redateljice  Stéphanie Di Giusto u kojem glume Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry i Lily-Rose Depp. Priča prati Loie Fuller, rođenu na američkom zapadu i djevojku sa sela koja ima ambiciju postati plesačica pariških cabareta i slavne pariške opere. Rođena za balet, s dugim nogama i rastezljivim rukama, Loie dolazi pod svjetla pozornice i iz večeri u večer očarava svoje gledatelje. Zaplet nastaje nakon njezina susreta s Isidorom Duncan koji će donijeti neočekivane posljedice.

U srijedu publiku dočekuje talijanski ljubavni film “Skrivena ljubav” redatelja Luce Guadagnina s Armie Hammer i Timothée Chalamet donoseći priču o sedamnaestogodišnjem Eliu koji  praznike namjerava provesti u ugodnom opuštanju u obiteljskoj vili na sjeveru Italije. Kada im se na odmoru pridruži zgodni Oliver, student Eliova oca arheologa, Oliverova šarmantna pojava izbacit će ga iz ravnoteže i u njemu probuditi neočekivanu privlačnost…

U četvrtak je na programu film “Prijelomni čas” – (The Darkest Hour), biografska drama redatelja Joea Wrighta u kojem glume Gary Oldman, Kristin Scott Thomas. Priča prati mračne dane Drugog svjetskog rata kada je sudbina zapadne Europe bila u rukama novoimenovanog britanskog premijera Winstona Churchilla koji mora odlučiti hoće li pokleknuti pred Hitlerom ili će ustrajati u borbi za ideale, slobodu i neovisnost naroda.



Zadnji film u nizu je komedija “Staljinova smrt” redatelja Armanda LaIannuccija u kojoj glume Olga Kurylenko, Steve Buscemi, Jeffrey Tambor i Jason Isaacs a film prati događanja nakon Staljinovog konačnog pada kada su se njegovi ministri međusobno borili za kontrolu. Neki žele pozitivne promjene u Sovjetskom savezu, drugi imaju mračnije motive ali svi dijele jedan zajedički motiv: očajnički žele preživjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI