Europarlamentarka Marijana Petir izrugala se glumcu Ediju Ćeliću

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Rijeka je i službeno postala Europska prijestolnica kulture. Samo danas se na 30 lokacija u središtu grada održava 70 događanja. Svečanost otvaranja Europske prijestolnice kulture održana je u HNK Ivana pl. Zajca, a u 19.30 centralni događaj – Opera industriale. Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevom gatu u Riječkoj luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključena i publika, piše HRT.

Svečanosti u HNK Ivana pl. Zajca nazočili su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske. U glazbeno-scenskom dijelu programa nastupili su Putokazi, Mr. Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val

Opera industriale, počast radništvu i umjetničkoj avangardi

Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevom gatu u Riječkoj luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključena i publika. Kako kažu organizatori, pred očima Europe Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.
Svečanosti će nazočiti i izabrani predsjednik Zoran Milanović.

“Operu industriale, koja razvija opisane tematske cjeline, uživo i uz pomoć matrica izvodi mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja”, najavljuje se.



“Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša (HR) u izvedbi riječke Opere industriale nastupa s Rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima – šahtofonima te s muzičarima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu. U izvedbi također sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat (FI). Na velikoj pozornici nastupa i mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića (HR) te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima. U izvedbu je uključen i ansambl od dvadeset i pet riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Publika smještena na Molo longu ima mogućnost zvoniti, navijati, stvarati buku i svjetlo, te tako sudjelovati u izvedbi kao živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada”, navode organizatori.

Konferencija Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Rijeci je otvorila ministarsku konferenciju Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj, koja se održava pod rotacijskim predsjedanjem Hrvatske. Sudjelovali su ministri kulture i visoki dužnosnici država članica Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe jačanje kulture za održivi razvoj: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Moldove, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske te kao promatrači predstavnici Austrije, Italije, Europske komisije, Vijeća Europe i UNESCO-a.

70 događanja na 30 lokacija u središtu grada

Program je počeo u 7 sati ujutro u cafe baru Skradin u Vodovodnoj ulici, odakle je nedugo nakon toga krenula anti-turistička tura riječkim turističkim autobusom na kat, a vode je riječke glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić. Najveću pozornost izaziva program Rijeka, koraci i vrijeme tvrtke Thorax u kojem se posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu te glumu, scenografiju i vizuale.

U Arheološkom parku, na Čajnom i Kazališnom trgu te Korzu i drugim lokacijama odvijaju se koncerti, performansi i plesne točke. Zanimljivo je bilo u riječkoj ribarnici gdje je kupce iznenadio nastup Vokalnog studija Rijeka s galerije ribarnice. U popodnevnom i večernjem programu održavaju se koncerti i nastupi DJ-a. Tako će na Titovom trgu, odnosno na Contu, biti koncerti jazz i improvizirane glazbe i svirke nekoliko riječkih bendova, a orekstar će u defileu središtem grada odati počast Ludwigu van Beethovenu, piše HRT.

Brojni negativni komentari pak dolaze uglavnom s hrvatske desnice, posljednje se odnosilo plakat zastave SFRJ-a koji je postavljen u sklopu instalacije “Rijeka, koraci i vrijeme” na Korzu, kojeg je isti dan branitelj posprejao crvenim sprejem i na taj način prekiro zvijedu petokraku.

Nakon HSP-a, HDIVRA-e, te brojnih političara, oglasila se zastupnica koja nas predstavlja u Bruxellesu Marijana Petir.

Njoj je osim jugoslavenske zastave, zasmetao i voditelj jučerašnjeg svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture, glumac Edi Ćelić, koji je s Leonorom Surian Popov vodio svečano otvorenje.

“Šteta što Rijeka titulu Europske prijestolnice kulture nije iskoristila da pokaže što naša kultura jest umjesto onog što naša kultura nije. I to nema nikakve veze s umjetničkom slobodom već ostavlja dojam da nam je kultura zapuštena, a netko bi mogao pomisliti da je uopće nemamo!”, napisala je Marijana Petir uz sliku zastave SFRJ na riječkom Korzu te ”voditelja transvestita”, kako piše jedan medij, na svečanom otvorenju Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajc.

Vrlo brzo jedan medij je prenio njenu objavio, u svom tekstu nazvavši glumca Edi Ćelića voditeljem transvestitom, a Marijana Petir sa zadovoljstvom je na svom profilu podijelila upravo taj članak.

Ovaj mladi glumac Edi Ćelić rođen je 13. kolovoza 1989. u Splitu. Svoj talent brusio je u dramskim radionicama Gradskog kazališta mladih, iz prve je upisao glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku te je odmah po završetku studija postao članom ansambla njihova Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Već se može pohvaliti s nizom osvojenih kazališnih nagrada, među kojima je ona za najbolju mušku ulogu na prošlogodišnjem “Malom Maruliću” u predstavi “Deveta ovčica”.Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gluma i lutkarstvo magistrirao je kao Magistar kazališne umjetnosti – akademski glumac i lutkar, 2013. Stalni je član u Drami HNK Ivan pl. Zajc od siječnja 2018. godine.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI