Drugo izdanje Magaševe knjige ‘Misli o arhitekturi’

Knjiga u svom drugom, dopunjenom izdanju, na više od 300 stranica objedinjuje 40 ključnih Magaševih tekstova, uključujući dva do sada neobjavljena poglavlja iz njegova doktorata. Uz to, knjiga sadrži i opširnu studiju Alena Žunića o Magašu, koja u drugom izdanju ima i engleski prijevod pa može »komunicirati« i s međunarodom publikom

 

Tek kada od knjige krenete u praksu, shvatite što je beton, što je drvo kad ga profilirate, tada ste profitirali”…, riječi su to Borisa Magaša, velikog hrvatskog arhitekta, ali i sjajnog intelektualca koji je svojim ukupnim radom zadužio hrvatsku kulturu puno više nego što nas je većina svjesna, kako ističe Jasmin Đečević.

Mnogi će se na spomen njegova imena, barem se nadamo, sjetiti Poljuda, Solarisa ili Haludova, fantastičnih ostvarenja koja po mnogočemu nadilaze nacionalne okvire, ali vjerojatno je samo stručna javnost, a i to je pitanje u kojoj mjeri, svjesna i njegova monumentalnog rada na području teorije arhitekture.

Upravo u svjetlu sagledavanja ukupne veličine Borisa Magaša treba gledati i na knjigu »Boris Magaš – Misli o arhitekturi« urednika Alena Žunića koja u svom drugom, dopunjenom izdanju na više od 300 stranica objedinjuje 40 ključnih Magaševih tekstova, uključujući dva do sada neobjavljena poglavlja iz njegova doktorata.

Uz to, knjiga sadrži i opširnu studiju Alena Žunića o Magašu, koja u drugom izdanju ima i engleski prijevod pa može »komunicirati« i s međunarodom publikom. Čim spominjemo drugo izdanje, očito je da je prvo izazvalo zanimanje javnosti što jasno pokazuje da je Magaš velika, ali i nedovoljno poznata i istražena tema hrvatske kulture.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI