Dokumentarno-glazbena priča “Avangardni pejzaž – Fragmenti o Sakaču”

Ciklus Oda-birano premijerno donosi novu dokumentarno-glazbenu priču "Avangardni pejzaž - Fragmenti o Sakaču", u kojoj autorica Iva Lovrec Štefanović istražuje tragove Branimira Sakača, intrigantne osobnosti 20. stoljeća koji je ostao u sjeni

Ciklus Oda-birano premijerno donosi novu dokumentarno-glazbenu priču “Avangardni pejzaž – Fragmenti o Sakaču”, u kojoj autorica Iva Lovrec Štefanović istražuje tragove Branimira Sakača, intrigantne osobnosti 20. stoljeća koji je ostao u sjeni. Rođen u Zagrebu 1919. godine, a preminuo prije 40 godina, Branimir Sakač je ostavio raznolike i ponekad kontroverzne tragove u glazbi kao skladatelj, ali i neumorni promicatelj nacionalne kulture, te osnivač opatijske glazbene tribine, Muzičkog informativnog centra, a bio je u najužem krugu idejnih i organizacijskih začetnika Muzičkog biennala Zagreb.

Uz arhivske ulomke Sakačeve glazbe i njegovih misli, tragove Branimira Sakača raspoznajemo u sjećanjima i razmišljanjima akademika Nikše Gliga (koji je već svojim diplomskim radom još za skladateljeva života zagrabio u zanimljivosti njegova opusa) i glazbenog publicista Zlatka Madžara (koji se prisjeća susreta sa Sakačem kao pedagogom), potom u komentarima muzikologinja Ane Kuštrak Korper (koja je u diplomskome radu proučila Sakačevu glazbu za crtane filmove) i Tatjane Mihalić iz Naionalne i sveučilišne knjižnice (koja nam otkriva što je zapravo dostupno od Sakačeve ostavštine). Iz radijske arhive citiramo ulomke iz emisija o Sakaču Jasmine Juračić i skladateljeve supruge Mire Sakač, a o jedinstvenom projektu FONAT doznajemo iz svjedočanstva redatelja Darka Tralića koji je o tome pisao muzikologinji Seadeti Midžić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI