Ciklus tektonika Ranka Ajdinovića

Akademski slikar iz Karlovca Ranko Ajdinović, iznimno je aktivan pripadnik ne samo svoje generacije, već generalno, mlađeg, nadolazećeg hrvatskog umjetničkog naraštaja.

Autor je složenog ciklusa akrila kombiniranog na platnu uz upotrebu uljnog i suhog pastela, ugljena, olovki, spreja i kolaža, na srednjim i većim formatima.

Ajdinović svoj obimni ciklus naziva Unutarnjim pejzažem, smještajući ga u isključivo u prostor intimnog doživljaja, u osobnost, u vlastitost.

Kao pratitelj njegova rada istaknuo bih značaj ploha boja koje egzistiraju na platnu u istodobno čvrstom kontaktu ali i izraženom silnom željom za uzmicanjem ili napredovanjem, za kretanjem u druge dijelove slikareva svijeta na platnu.

Kao da je ciklus posvećen motivu pomicanju tektonskih ploča i nezamislivoj nekontroliranoj energiji koja izbija iz dubina, prenoseći se na obojanu plohu fluktuirajuće ploče.



S druge strane, dojma sam kako niz tektonskih ploča na platnu Ranka Ajdinovića, nije ništa drugo nego čovjek, gdje svaki osjećaj, svaki gest, svaka izgovorena riječ ima svoju boju, svoj ton, svoj neponovljivi karakter.

Kolor Ranka Ajdinovića je snažan, vrlo sugestivan, ali i otmjen i odmjeren.
Osobno vrlo volim motive gdje se ističe trolist boja, žuto, zeleno, plavo.

Ajdinovićevo nefigurativno slikarstvo vrlo je zanimljivo i privlačno gledatelju koji se suočava s ritmičnom izmjenom ploha, nesvjesno sudjelujući u igri boja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI