Chris Marchich – novi ravnatelj HAVC-a

Novi ravnatelj HAVC-a većinu svog života radio je u inozemstvu, u američkom Ministarstvu vanjske trgovine je bio jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije – MPA, koja okuplja konzorcij velikih filmskih kompanija

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije.

Predsjednik Upravnog odbora Bruno Kragić rekao je u ponedjeljak, nakon sjednice Upravnog odbora, da je Marcich izabran u mandatnom razdoblju od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja.

O njegovom izboru, ustvrdio je, »odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi«.

Kragić kaže da je novi ravnatelj HAVC-a većinu svog života radio u inozemstvu, u američkom Ministarstvu vanjske trgovine je bio jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije – MPA, koja okuplja konzorcij velikih filmskih kompanija.

Sudjelovao je i u trgovačkim pregovorima između SAD-a i Europske unije te je »iznimno je upućen u taj aspekt međunarodnih odnosa, pitanja kvota, autorskih prava, plasmana filmskih proizvoda«.



»Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to, da se malo našalim, stanovita prednost, da nije previše unutar same situacije u praktičnom smislu«, dodao je Kragić

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI