Brailleov e-čitač

Riječ je o prvome u svijetu Brailleovu e-čitaču s više redaka, odnosno e-knjizi koja istodobno prikazuje devet redaka teksta ili oko trećinu stranicu regularnog tiska


Britanska tvrtka Bristol Braille Technology u ovoj godini planira lansirati e-knjigu na Brailleovu pismu za slijepe osobe, što bi trebalo pridonijeti kvaliteti njihova iskustva čitanja i poštedjeti ih toga da sa sobom stalno fizički ‘vuku’ puno klasičnih knjiga. 

Brailleovo pismo ili brajica sustav je taktilnih oblika za slova, različite pravopisne znakove, brojke, matematičke i glazbene znakove kojima pišu slijepi. Pismo je 1829. stvorio Louis Braille (1809–1852), slijepi francuski orguljaš i učitelj slijepe djece.

Brajica je omogućila radost čitanja milijunima slijepih i slabovidnih ljudi.

No Brailleovo pismo u tiskanom obliku nije baš prikladno niti jednostavno prenosivo. Primjerak Biblije na brajici zauzima i do metar i pol prostora na polici.

Upravo zato se u tvtki Bristol Braille Technology nadaju da će takvu praksu promijeniti svojom novom e-knjigom za slijepe “Canute 360”. Riječ je o prvome u svijetu Brailleovu e-čitaču s više redaka, odnosno e-knjizi koja istodobno prikazuje devet redaka teksta ili oko trećinu stranicu regularnog tiska.

“To znači da ćete morati pritisnuti tipku “forward” nakon svakih 360 znakova, a ne nakon svakih 20″, pojasnila je Stephanie Sergeant, čija tvrtka Vision Through Sound obučava slijepe osobe za čitanje e-knjiga i surađuje s Bristol Brailleom.

Objasnila je i da se pri čitanju na Canuteu “osvježava svaki novi redak počevši od vrha prema dnu, pa slijepa osoba, bez obzira na to što mora malo pričekati da se svi redovi osvježe, može početi s čitanjem gotovo odmah čim pritisne tipku “forward”.


Bilo koji tekst preveden na brajicu moći će se preuzeti u Canuteu, a to znači jako puno materijala za čitanje pod prstima korisnika.

Broj slijepih osoba koje su u stanju čitati brajicu, sastavljenu od niza kombinacija jedne do šest točaka, danas je puno manji, djelomično zbog napretka postignutog u audio tehnologiji.

No tvrtka Bristol Braille smatra da čitanje na brajici znatno povećava stopu pismenosti i razvija matematičke vještine među slijepima.

S konačnim prototipom Canutea u masovnu će se proizvodnju krenuti još ove godine, a cijene e-knjiga za slijepe bit će slične onima visokokvalitetnih prijenosnih računala.

“Ovakve tehnološke inovacije vrlo su korisne i važne za sve korisnike brajice”, smatra Claire Maxwell, viša razvojna inženjerka za Brailleovo pismo na britanskome Nacionalnom kraljevskom institutu za slijepe i slabovidne osobe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI