ANIMAFEST – Besplatni filmovi uoči festivala

Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić predstavio je središnju ovogodišnju festivalsku temu - horor, koja je pripremljena u povodu 200. obljetnice prvog izdanja gotičkog epistolarnog romana "Frankenstein ili moderni Prometej" iz 1818. Mary Shelley

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb svečano se otvara za manje od tjedan dana, 4. lipnja, no ljubitelji animiranog filma već za vikend mogu besplatno pogledati odabrane filmove s prošlogodišnjeg izdanja, ali se i provozati biciklima u čast profesora Baltazara.

Prošlogodišnji dobitnici Nagrade publike – filmovi “Moj život kao tikvica” i “Ježeva kuća” prikazivat će se u subotu na otvorenom u Travnom, Dubravi i Maksimiru, dok je za park Ribnjak pripremljeno filmsko životinjsko carstvo – “Ježeva kuća”, “Crvena kornjača” i “Noćna ptica”.

U nedjelju će se na Gornjem gradu održati biciklističko-animirani program Animacikl. “Program je posvećen proslavi 50. godišnjice serijala Profesor Baltazar o osebujnom, kultnom liku koji je obilježio djetinjstva mnogih i nije bio popularan samo u Hrvatskoj i na prostorima bivše Jugoslavije, nego od Skandinavije do Irana, prodan je u više od 30 zemalja”, rekla je producentica Animafesta Paola Orlić na konferenciji za novinare.

U okviru programa izvest će se predstava “Profesor Baltazar – Put oko svijeta” u režiji Marija Kovača, nakon čega će se biciklistička povorka provesti zagrebačkim ulicama, a dijelom i u tunelu Grič, a potom slijede projekcije popularnog crtića u Ljetnom kinu Gradec.

Šuljić: veze horora i animacije su duge i trajne



Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić predstavio je središnju ovogodišnju festivalsku temu – horor, koja je pripremljena u povodu 200. obljetnice prvog izdanja gotičkog epistolarnog romana “Frankenstein ili moderni Prometej” iz 1818. Mary Shelley.

“Umjetnost i horor imaju dugu povijest, i u pećinama su ljudi bilježili čega se boje, vole plašiti sami sebe i pokušavaju predstaviti nepoznato, a i prvi animatori su stvarali u žanru horora”, rekao je Šuljić.

Kaže kako je i sam Frankestein kao figura povezan s animacijom, s obzirom da u tom djelu nadareni znanstvenik animira lutku, kao što to i danas radi svaki lutkarski animator u svom filmu.

Pripremljeni program izuzetno je opsežan – prikazat će se sedam blokova kratkometražnih filmova, među kojima su hrvatski filmovi te kratki klasici, te projekcije dugometražnih horora s kultnim naslovima iz Japana, Koreje i SAD-a, izložbe i projekcije na otvorenom.

Šuljić iz programa izdvaja dva kultna filma dugog metra – anime “Perfect Blue” Satoshija Kona i korejski zombie horor “Seoul Station” Yeona Sanghoa.

Prvi je psihološki horor o bivšoj pop pjevačici, sada glumici koja se uz izazove novoga posla mora nositi i s tajanstvenim “stalkerom”, a drugi je pak fabularni prethodnik igranog filma “Vlak za Busan” istog redatelja i istog podžanra zombi apokalipse.

Popratni program također prati središnju temu – u parku u središtu grada pripremljen je program kratkih filmova “Animafest u Art parku: Tri noći potpunog užasa” koji, ističu organizatori, nije za djecu.

Program horora zaokružuju dvije izložbe – Einar Baldvin, nagrađivani losangeleski animator islandskog podrijetla u Kulturnom centru Mesnička izlaže svoje crteže i grafike pod nazivom “The Crawling King”, iz istoimenog grafičkog romana mračne epske fantastike koji će također biti predstavljen u sklopu festivala.

Izložba majstora “glinamacije”, britanskog umjetnika posvećenog žanru horora Roberta Morgana, “Morgan’s Organs”, otvorit će se u Galeriji ULUPUH s izborom lutaka i crteža iz njegovih makabričnih djela.

Morgan će u Zagrebu imati i masterclass, kao i Pedro Rivero koji će na svom masterclassu dati savjete o tome kako početi pisati scenarij mimo svih pravila i primjera.

Kim Keukeleire svoj će masterclass posvetiti karakternoj stop-animaciji, odnosno o radu na filmu “Otok pasa” Wesa Andersona.

Taj će se duoočekivani film proslavljenog američkog redatelja premijerno prikazati u okviru dugometražne konkurencije, koja donosi filmove iz Italije, Belgije, Francuske, Južne Koreje, Tajvana, Kine, Estonije.

Priča iz distopijske budućnosti o dječaku koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem prikazat će se i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u društvu pasa i njihovih vlasnika.

Likovima su glasove među ostalima posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono.

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma predstavit će se i tri hrvatska rada – “Biciklisti” Veljka Popovića, “Dva na dva” Jelene Oroz i “Kako se kalio čelik” Igora Grubića, dok su u međunarodnu konkurenciju Natjecanja studentskog filma uvršteni filmovi studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Katarine Jukić “Paranoja paranoje” i Marka Belića “Flimflam”.

Festival donosi ove godine više od 400 filmova iz 44 zemlje, te dovodi rekordnih više od dvije stotine gostiju, među kojima su animacijske legende Vladimir Leščiov i Paul Fierlinger, dobitnici Animafestova Grand Prixa, Nagrade publike te Cartoon d’Ora Emma de Swaef i Marc James Roels koji dolaze s novim dugometražnim filmom “Kakav veličanstveni kolač!”, te Kaspar Jancis, autor dugometražnog filma prilagođenog djeci “Kapetan Morten i kraljica paukova” koji u Zagrebu ima svjetsku premijeru, a koji će iz Estonije “potegnuti” na svom ručno rađenom motociklu koji se pojavljuje i u filmu.

Bit će tu i Paul Wells, jedan od najvećih teoretičara animacije u povijesti, govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner, a na posebnu projekciju svoga rada “Chris The Swiss” koji je već uzburkao javnost u Hrvatskoj dolazi i redateljica filma Anja Kofmel.

Bogati popratni program uključuje i nekoliko retrospektiva – osim one posvećene Paulu Fierlingeru, prikazat će se izbor filmova baltičkih zemalja, u povodu stogodišnjice državnosti Latvije, Litve i Estonije, te program hrvatskih filmova iz sedamdesetih po izboru Borivoja Dovnikovića Borde.

Producentica Matea Milić najavila je posebne programe u tunelu Grič, gdje će se postaviti dvije instalacije – “Nothing Happens”, nagrađena na Filmskom festivalu u Veneciji te “Isle of Dogs”, koja vodi gledatelja iza kulisa snimanja tog filma.

Ovogodišnja radionica izrade računalnih videoigara “Anatomija pokreta” obiliježit će početak suradnje Animafesta i Goethe-instituta na projektu “Games and Politics”.
 
Festival tradicionalno nagrađuje već na otvorenju

Na otvorenju će se uručiti nekoliko nagrada, među kojima i Nagrada za životno djelo Paulu Fierlingeru, klasiku svjetskog animiranog filma, redatelju i producentu. Festivala mu je priredio i retrospektivu.

Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma primit će Paul Wells, jedan od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije.

Nagradit će se i najbolja škola animacije, ove godine dobitnik je California Institute of the Arts –  Calarts, osnovan početkom šezdesetih.

O ovogodišnjim nagradama, koje će se dodijeliti u subotu, 9. lipnja kada festival završava odlučivat će nekoliko žirija.

U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma su Jeanette Bonds, suosnivačica i direktorica neprofitne organizacije GLAS Animation koja se bavi nezavisnom animacijom, Sanja Borčić iz Zagreb filma, Piotr Dumala redatelj aniiranih i igranih filmova, Robert Morgan, filmski autor i Pedro Rivero, producent, redatelj i scenarist animiranih filmova.

Za dugometražne filmove zadužen je tročlani žiri – teoretičarka animiranog filma Olga Bobrowska, autor animiranih filmova i animator Joni Mannisto i filmski redatelj Arsen Anton Ostojić.

Animafest priređuje i bogati program namijenjen profesionalcima, Animafest PRO, a detaljan program objavljen je na službenim stranicama festivala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI