Amerikanski vrtovi otvoreni u Opatiji

Grad Opatija odlučio je nakon godina zapuštenosti obnoviti Amerikanske vrtove, a danas je obilježen završetak prve faze obnove. U drugoj fazi namjerava se otvoriti gornji ulaz u vrtove, urediti vrtna kuća i kaktus bar s biljnim napitcima

Povijesni opatijski Amerikanski vrtovi, koji se prostiru na nešto više od devet tisuća četvornih metara terasaste površine i u koje je u prvoj fazi obnove uloženo gotovo četiri milijuna kuna, svečano su otvoreni u četvrtak.

Botanički Amerikanski vrtovi izgrađeni su nakon što je 1926. u Opatiju došao mađarski poduzetnik Kuczor, koji se u Americi obogatio prodajom mađarske paprike. Oduševljen pogledom na Kvarner, kupio je teren i izgradio terasasti vrt s monumentalnim ulazom i kolonadom od petnaest stupova i petnaest čempresa.

Kuczor se u Opatiji oženio Hildom von Hortenau, kćeri bečke balerine Marije Schleizer i nadvojvode Otona Habsburškog, nećaka cara Franje Josipa. Bračni par Kuczor u vrtovima je zasadio gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje.

Grad Opatija odlučio je nakon godina zapuštenosti obnoviti Amerikanske vrtove, a danas je obilježen završetak prve faze obnove. U drugoj fazi namjerava se otvoriti gornji ulaz u vrtove, urediti vrtna kuća i kaktus bar s biljnim napitcima.

“Dužni smo brinuti se o bogatom parkovnom nasljeđu koje imamo, ali i revitalizirati ga te prenamijeniti u turističke svrhe kako bi svi mogli uživati u ljepoti krajolika. Zato smo krenuli u uređivanje ovog prostora, za koji smo u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i iz gradskog proračuna osigurali oko dva milijuna kuna te još milijun i 600 tisuća kuna za izgradnju pješačkog mosta u skladu sa zahtjevima konzervatora”, rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.



Na svečanom otvorenju bila je i Margit Grassinger, direktorica Bečkih parkova, koji su Opatiji darovali tridesetak grmova originalnih bečkih ruža. Prijatelji Opatije iz mađarskoga grada Balatonfureda osigurali su, pak, mlade sadnice paprike, koje su također posađene u Amerikanskim vrtovima.

Iz Grada Opatije ističu da su Amerikanski vrtovi još jedan zanimljiv sadržaj koji agencije i hotelijeri mogu ponuditi gostima te da je su prikladni za održavanje raznih manifestacija, od kulturnih večeri do modnih revija, vjenčanja i drugih svečanosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI