KRUNISLAV OLUJIĆ PROGOVORIO O IZBORU SUDACA KAZNENOG ODJELA: ‘HDZ, a posebno Šeks nije prepuštao slučaju izbor tih sudaca’

Screenshot / Youtube

Poteze predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića za N1 komentirao je bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši Glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić.

Osvrnuo se na Dobronićevu odluku da s mjesta predsjednika odjela smijeni dva suca Marina Mrčelu i Damira Kosa.

“U sklopu obavljanja poslova sudske uprave sudac, odnosno predsjednik Vrhovnog suda posegnuo je za instrumentima koji su bili jedini mogući. Riječ je o dvojici sudaca koji su na najgori način opstruirali rad suca Dobronića, iznosili neprihvatljive stavove i javnost i ne služe na čast ni njima kao sucima, te dovode u pitanje ionako loš ugled sudbene vlasti. Iznenadilo me da sudac Mrčela, koji je sveučilišni profesor, čovjek percipiran kao osoba od struke, iznenađuje da je jedan od prvih koji je opstruirao rad g. Dobronića. Jedina sankcija u ovom trenutku je smjena”, rekao je Olujić.

Na pitanje je li Dobronić ušao u osinje gnijezdo došavši na Vrhovni sud, Olujić je odgovorio da se “slaže s njegovom ocjenom”.

“Mislim da je Dobronić, kad je prihvatio funkciju, saborska većina je morala pokleknuti da ne dođe do krize, a prihvatio je u trenutku kad je došao u osinje gnijezdo, u neprijateljsko okruženje i jako mu je teško jer već 27 godina svjedočimo stanju u hrvatskom pravosuđu da suci nisu birani po kriteriju stručnosti”, istaknuo je.Naglasio je da većina sudaca radi svoj posao savjesno i odgovorno te da jedna osoba i dolazak takve osobe na Vrhovni sud ne znači reformu.

“No, znači da je riječ o osvježenju i značajnoj promjeni kursa. Sigurno je da ovog puta otpor postoji među sucima Vrhovnog suda, ali sam siguran da to izvire iz kaznenog odjela jer HDZ, a posebno Šeks, glavni kadrovik, nikad nije prepuštao slučaju izbore jednog tako značajnog odjela kao što je kazneni i ondje je najveći otpor”, istaknuo je Olujić.

Inače, Dobronić je u nedjelju za N1 rekao da toliki otpor od sudaca za promjenu nekih praksi nije očekivao te da ne odbacuje mogućnost da smijenjeni suci “na kraju skuju neku urotu s ciljem da ga pokušaju onemogućiti”.

“Nije nemoguće. Svjedoci smo javnih istupa ove dvojice sudaca. Hrvatsko pravosuđe je premreženo nepotizmom, Dobronić je to dobro prepoznao, vjerujem u rezultate. Nisam siguran da ta skupina sudaca, vođe pokreta otpora, neće okupiti širi krug sudaca i javno istupiti i otvoriti širu, ne samo stručnu nego i političku frontu protiv Dobronića”, zaključio je Olujić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI