KRPAN ODGOVORIO NA PITANJE KOJE NAS SVE ZANIMA: Hoće li doći do nestašice goriva?

Davor Zunic/Cropix

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan za HRT je komentirao tržište nafte te je odgovorio na pitanje hoće li doći do nestašice goriva.

“Radi se o visokim cijenama, možemo govoriti o krizi visokih cijena, ali ne možemo govoriti trenutno o poremećajima opskrbe. Ako govorimo o budućnosti, predviđenoj na globalnom nivou, bitno je reći da se nakon COVID-a 19 kotač naftne industrije ponovno pokrenuo. Došlo je do novih velikih otkrića  na globalnom nivou i u Namibiji i u Gvajani te duž obala Zapadne Afrike. Pronađene su milijarde barela i to je sada sasvim jedna druga situacija nego što je bila godinu dana ranije. Može doći do nekakvih možda zastoja vezano za nekakve tehničke poteškoće na lokalnom ili regionalnom nivou. Danas imamo vijest OMV-a da je došlo do nesreće u njihovoj rafineriji koja je velikog kapaciteta za ovo područje i koja pokriva 9,5 milijuna tona kapaciteta. Ako to riješe u kratkom vremenu onda nema problema, a ako potraje duže vrijeme vjerojatno će se javiti neki problemi, no za njih će se vrlo vjerojatno naći rješenje”, istaknuo je Krpan.

Komentirajući objavu Petrola, koji je nakon što je upozorio da se suočava s nedostatkom dizela i benzina na tržištu danas poručio da imaju dostatne zalihe goriva za normalnu opskrbu, Krpan je rekao je kako to ne bi komentirao jer je to pitanje poslovnih politika kompanija.

“Ušli su u neke akvizicije, i kod nas u Hrvatskoj, pa je sasvim sigurno volatilnost tržišta i događaji koji su događaji rezultirali time da su oni nezadovoljni situacijom koja se događa. Vrlo vjerojatno su očekivali neke druge povrate, drugačiji razvoj poslovne situacije”, rekao je Krpan.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI