Krizni stožer o koronavirusu: ‘Podignut je stupanj pripravnosti, maske nisu dovoljna prevencija’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Krizni stožer Ministarstva zdravstva sazvao je izvanrednu press konferenciju na kojoj su predstavljene nove mjere za prevenciju širenja koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao: “U preko 80 posto slučajeva klinička slika pacijenta je blaga, ne treba dizati paniku.” Navodi da će pokušati spriječiti ulazak virusa u RH te da će, kada se virus pojavi, pokušati ograničiti njegovo širenje. “To su dva pravca u kojima djelujemo”, rekao je Beroš.

Ustvrdio je da su donijeli nove mjere i preporuke te da prate situaciju u aktualnom vremenu. “Prilagodili smo mjere, struka ih je iznjedrila. Nema mjesta panici, pratimo situaciju u realnom vremenu”, tvrdi Beroš.

“Mjere nadzora provodimo više dana, sad nadziremo ljude koji dolaze iz Italije. To ne vrijedi za one koji su došli jučer ili danas”, rekla je predsjednica kriznog stožera, Maja Grba-Bujević. “U stalnoj smo komunikaciji sa svim susjedima, zajednički razmišljamo što ćemo raditi. Građani su nam najvažniji“, dodaje Grba-Bujević.

Jedan od članova kriznog stožera navodi: “Ukoliko se netko vraća iz područja Italije u kojima vlada zaraza, a ima simptome, odmah će biti izoliran.” Dodaje i kako će talijanski državljani koji uđu u RH, a imaju simptome, biti stavljeni u karantenu. “Oni koji dođu u RH i isti dan odlaze iz RH, a nemaju simptome, neće biti stavljeni pod nadzor”, zaključuju.



“Za sve putnike koji dolaze sa sjevera Italije uveden je zdravstveni nadzor i time je podignut stupanj pripravnosti zbog opasnosti od koronavirusa”, rekli su na press konferenciji.

Ministar Vili Beroš je rekao da Svjetska zdravstvena organizacija nije preporučila nošenje zaštitnih maski. “Maske nisu dovoljna prevencija u borbi s koronavirusom”, navodi Beroš.

Tijekom press konferencije iz kriznog stožera su rekli i kako svakodnevno u Hrvatsku dolaze kombiji iz Italije zbog zdravstvenog turizma te kako su stomatolozi u velikoj opasnosti od zaraze.

“Na granicama će biti liječnika epidemiologa koliko ih bude potrebno“, poručuju iz stožera.

Ministar Beroš je rekao i kako se razmišljalo o zatvaranju granica, ali je dodao i kako to nije preporuka WHO-a, kao ni europskih institucija. Naglasio je kako je važno da svi koji ulaze u Hrvatsku iz Italije i obratno, govore istinu.

“Pranje ruku je najbolja prevencija. Kod kašljanja treba koristiti maramicu, pokriti usta rukom, laktom…Odmah treba oprati ruke”, navode.

O informaciji da je u Zadru zaprimljeno dvoje ljudi sa sumnjom na koronavirus, u kriznom stožeru još ništa nisu znali tijekom konferencije za medije.

“Mislim da ćemo uvesti novi model komuniciranja, dogovorit ćemo termin u danu kad ćemo s medijima podijeliti najnovije informacije”, zaključio je Beroš.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI