KRIŠTO POZIVA ZASTUPNIKE NA OPOZIV MARIĆA: ‘Ako Sabor ne uvaži činjenice, bit će to još jedna pljuska hrvatskom narodu i pravosuđu’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto pozvala je sve saborske zastupnike da se u glasovanju u petak odluče za opoziv Zdravka Marića.

Osvrnula se i na uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac te ustvrdila kako su takve “lako dokazive” koruptivne radnje moguće samo zato što vladajuću strukturu, kako tvrdi, štite državna tijela poput DORH-a i policije.

Tvrdi kako takvoj “uskoj skupini moćnika” pripada i ministar Marić čije ugovaranje HBOR-ovih kredita smatra spornim.

Zastupnike upozorava kako će se u slučaju neizglasavanja Marićevog opoziva, hrvatskom narodu i pravoduđu nanijeti još jedna pljuska.

“POZIV ZASTUPNICIMA DA DANAS GLASUJU ZA OPOZIV MARIĆA



Poštovane kolegice i kolege,

Pozivam vas da danas, prilikom glasovanja o povjerenju ministru Mariću, glasujete za njegov opoziv. Hrvatski Sabor bi tim činom donio jedinu moguću ispravnu odluku s obzirom na dokazane protupravne radnje u kojima je ministar Marić sudjelovao.

Hrvatska se nalazi u teškoj krizi koja se više ne može prešućivati, ni ignorirati. To dokazuje više od 500.000 tisuća iseljenih hrvatskih građana iz naše Domovine u proteklih nekoliko godina. Razlog ove društvene krize je nefunkcioniranje institucija, koje, pak, generira korupciju i siromaštvo u Hrvatskoj.

Ovotjedno uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac, a po nalogu Europskog javnog tužitelja, u potpunosti je demaskiralo hrvatske institucije. Jer, ono što je našemu DORH-u i USKOK-u legalno i normalno, nikomu, pa ni europskim istražiteljima, nije ni legalno, ni normalno.

Tvrtki s jednim zaposlenikom dodijeliti višemilijunski posao koristeći zakonske akrobacije, nije nikakva sofisticirana korupcije, već je lagano dokaziva. Ovakova korupcija je isključivo moguća zbog zaštite počinitelja tih protuzakonitosti od strane državnih tijela kao što su DORH i policija.

Meni osobno je niz ovakvih javnih nabava poznato, jer ovo nije iznimka već česta pojava putem koje Vlada, ministarstva i državne tvrtke otuđuju novce hrvatskih građana.

Priopćenje USKOK-a, kao i jučerašnja konferencija za medije predsjednika Vlade Plenkovića demonstriraju slijepu upornost vladajućih struktura u Hrvatskoj u zadržavanju statusa quo, u kojem za usku skupinu moćnika ne vrijede zakoni, i u kojem se ta uska skupina moćnika na štetu ogromne većine hrvatskih građana protupravno bogati.

Upravo je to slučaj ministra Marića. Njegovo ugovaranje HBOR-ovih kredita u četiri oka izravno je povezano s tri milijarde dospjelih i nenaplaćenih kredita. Kao što je poznato, za kredite HBOR-a jamči Država Hrvatska, to jest, hrvatski građani u stopostotnom iznosu.

Kolegice i kolege, ozbiljni analitičari smatraju da je razina korupcije u Hrvatskoj tolika da ugrožava samu opstojnost Hrvatske.

Procjena je, primjerice, da kada bi se korupcija svela na onu prosječnu razinu kakva je u ostalim državama EU, da bi prihodi hrvatskih građana na godišnjoj razini bili za 60 do 70% viši. Jer, naši bi učitelji, zdravstveni djelatnici, policajci, radnici u građevinskom području, poljoprivrednici, ugostitelji, itd. imali pristojne plaće, koje zbog korupcije nemaju, te žive na rubu siromaštva.

Korupcija razara tržište rada i stvara opću društvenu nepravdu. Korupcija potiče podobnost i nesposobnost, te onemogućava marljivost i stručnost.

Nedvojbeni dokazi koji su izneseni kao argumenti za opoziv ministra Marića ostavljaju nama zastupnicima jednu jedinu mogućnost, a to je uvažiti te nedvojbene argumente, slijediti zdrav razum te ministru Zdravku Mariću izglasati nepovjerenje.

Nažalost, kao i slučaju Gabrijele Žalac, vladajuće strukture u Hrvatskoj jednostavno argumente ne vide, a toj je sljepoći isključivi uzročnik zadržavanje vlastitih privilegija i vrlo često vlastita upletenost u korupciju.

Kada bi se primjenjivali europski standardi, onda bi slučajevi kao BORG ili radnje ministra Marića već odavno rezultirali sudskim postupcima.

Ukoliko Hrvatski sabor ne uvaži iznesene činjenice, te ne opozove ministra Marića, bit će to još jedna pljuska hrvatskim građanima i vladavini prava u Hrvatskoj.

No, oni koji se budu oglušili o interese hrvatskih građana, moraju znati da svakoj nepravdi dođe kraj, i da će morati pred svojim građanima ali i pred svojom savješću odgovarati zašto su bili na strani nepravde i potkoženih moćnika, a protiv pravde i interesa hrvatskog naroda i hrvatske države.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto”, stoji u pozivu zastupnicima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI