KREMLJ IZRAZIO SILNU ZABRINUTOST: ‘Milanoviću je ugrožena sigurnost, uvršten je u bazu neprijatelja Ukrajine’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev na redovnoj press konferenciji za medije u Kremlju izrazio je svoju zabrinutost te je izjavio da se  hrvatski predsjednik Zoran Milanović nalazi  u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine”.

A sve zbog nekoliko izjava Milanovića koje su u javnosti protumačene kao proruske.

“Bilo koji zapadni dužnosnik koji iznese stajalište drukčije od službenog platit će svojim ugledom i karijerom, a moguće je i da će mu biti ugrožena sigurnost. Tako je viceadmiral Kay-Achim Schönbach, zapovjednik njemačke mornarice, prisiljen na ostavku nakon što je izjavio da je Krim zauvijek izgubljen”, rekao je Zajcev.

 

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kao i njemački dmiral, nakon izjave da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, uvršten je u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine”, rekao je.



“Kao što znate, novinar Roman Cimbaljuk, koji je na toj stranici završio zbog suprotstavljanja ukrajinskom režimu, kasnije je ubijen. U takvoj atmosferi nije čudno to što između Donbasa i Kijeva napetosti ne prestaju”, dodao je zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Mirotvorac je nacionalistička internetska stranica u Ukrajini na kojoj njezini tvorci objavljuju informacije o “neprijateljima Ukrajine”, odnosno onima čije akcije podrivaju narušeni teritorijalni integritet zemlje. Među onima koji stoje iza internetske stranice ima i aktera koji su povezani s ukrajinskim vlastima. Predsjednik Milanović na Mirotvorcu je optužen za “čin humanitarne agresije” protiv Ukrajine, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande te podršku i opravdavanje ruske agresije protiv Ukrajine.

 

Ruski i ukrajinski mediji mnogo su pisali o izjavama hrvatskog predsjednika koji je rekao da se Zagreb mora distancirati od tamošnjih događanja, posebno dođe li do eskalacije. Zatim je dodao da zemlji nema mjesta u NATO-u te da se premijer Andrej Plenković svojim putem u Kijev ponašao šarlatanski. Sve te izjave navode se na internetskoj stranici. Mirotvorac se našao u više kontroverzi, a objavljivao je i adrese domaćih političara prije nego su ubijeni. Književna nobelovka Svetlana Aleksijevič dobila je prijetnje nakon što je navedena na stranici kao “neprijatelj Ukrajine”.

Ruska vlada već godinama upozorava na ekscese nacionalističkih organizacija i internetskih stranica u Ukrajini te kritizira Zapad što i dalje podržava Kijev. S druge strane, mnogi upozoravaju da Moskva iskorištava te izjave kako bi prikazala cijelu ukrajinsku politiku kao ekstremističku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI