KRALJA ČUVAJU SPECIJALNO OBUČENI PSI! Zbog posjeta Charlesa III. opsadno stanje u Berlinu, 1.100 policajaca sudjeluje u osiguranju

Foto: Guliver/Dutch Press Photo/Cover Images

Posjet britanskog kralja Charlesa III. i njegove supruge Camille Njemačkoj prate opsežne mjere sigurnosti, a zbog velikog broja termina i lokacija koje će posjetiti tijekom trodnevnog boravka policija u Berlinu i Brandenburgu je u stanju pripravnosti, javljaju njemački mediji u srijedu.

Predsjednik policijske uprave Berlina Thomas Drechsler na upit njemačke novinske agencije Dpa je izjavio kako je kralj “čelnik jedne države, a kraljevski par je vrlo poznat, što za nas znači visoku sigurnosnu razinu”.

Tako će u četvrtak, drugog dana posjeta, kada je na programu i najviše termina, u osiguranju sudjelovati 1.100 berlinskih policajaca, a pomoć je pristigla i iz drugih saveznih pokrajina, a između ostalog u pomoć stiže i 20 specijalno obučenih psa tragača.

“Mnogo je lokacija i vozila koje treba provjeriti zbog eksploziva i za to nemamo dovoljno berlinski pasa”, istaknuo je Drechsler. Inače navikli na stalne policijske kolone s blindiranim limuzinama, Berlinčani su se u srijedu susreli s novim ograničenjem.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svog okrunjenog gosta dočekao neposredno ispred simbola Berlina, Brandenburških vrata zbog čega je zatvorena i istoimena stanica podzemne željeznice, ali ovu relativno novu postaju koriste isključivo turisti i zaposleni u okolnim veleposlanstvima.



Foto: GuliverImage

Sigurnosna razina u ovom dijelu grada je zbog obližnjih vladinih zgrada i predstavništava Velike Britanije, Francuske i SAD-a ionako i u svakodnevici vrlo visoka, a odabranim građanima kojima je dopušten ulazak na Pariški trg, koji se nalazi s istočne strane Brandenburških vrata, nije dopušteno unošenje nikakvih opasnih predmeta, uključujući boce.

Steinmeier, čija se rezidencija, dvorac Bellevue, nalazi nekoliko stotina metara zapadno, smatra da je dvorište dvorca premalo da bi okupio veći broj građana, zbog čega je priredio neuobičajeni doček Charlesa III. na prostoru uz njemačku znamenitost.

“Jedan od izazova ovog posjeta je i velik broj ustanova koje su uključene u sigurnosni dio protokola. Tu su: predsjednički ured, Bundestag, ured kancelara, policija, sigurnosne službe obližnjih veleposlanstava Velike Britanije, SAD-a i Francuske, te naposljetku hotel Adlon, u kojem će kralj i njegova supruga odsjesti”, rekao je Drechsler.

Posao ne olakšava ni želja kraljevskog para za “što više kontakata s građanima”, a u to je uključen i posjet prihvatnom centru za ukrajinske izbjeglice na bivšem aerodromu Tegel.

Predsjednik Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender pratit će Charlesa i Camillu kroz njihov program boravka u Berlinu i Hamburgu, a berlinski policajci mogu malo odahnuti u petak kada kralj Charles III. u pratnji njemačkog predsjednika vlakom odlazi u taj grad na sjeveru. Članovi britanske kraljevske obitelji popularni su u Njemačkoj.

Policijski dužnosnici ipak priznaju da posjet novog britanskog kralja nije tako zahtjevan kao posjet američkog predsjednika ili nedavni posjet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI