KRAJ ŠVICARSKE TURNEJE: Predsjednik Milanović posjetio CERN

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović završio je službeni posjet Švicarskoj Konfederaciji. Sa suprugom Sanjom Musić Milanović posjetio je Centar za nuklearnu fiziku (CERN).

Ured predsjednika priopćio je kako se u Centru za nuklearnu fiziku susreo s vodstvom CERN-a. Na sastanku su sudjelovali glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti, direktor za akceleratore i tehnologiju Mike Lamont, direktor za istraživanje i računarstvo Joachim Mnich, direktor za financije i ljudske potencijale Raphael Bello, direktorica za međunarodne odnose Charlotte Warakaulle i savjetnik za odnose s pridruženim državama članicama Jérȏme Pierlot.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

U pratnji domaćina predsjednik Milanović obišao je podzemno eksperimentalno područje CERN-a. Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) osnovalo je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Dodaju i kako je Republici Hrvatskoj status pridruženog člana u CERN dodijeljen u veljači 2019. godine čime joj je omogućeno ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, a hrvatskim znanstvenicima pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima. Nakon obilaska podzemnog eksperimentalnog područja, predsjednik Milanović susreo se s hrvatskim znanstvenicima, istraživačima i studentima koji rade u Centru za nuklearnu fiziku, čime je završio dvodnevni službeni posjet Švicarskoj Konfederaciji.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI