KOVAČEVIĆ POZVAO MALENICU DA MU SE JAVI! Prisjetio se i susreta s Vučićem: ‘Imamo predsjednika Srbije koji se brine o ratnim zločinima, a ne drži se svoje riječi”

Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Iz Srbije je stigla najvaljena optužnica protiv hrvatskih pilota. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je kako će Hrvatska iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitila svoje pilote.

Pravni ekspert za nacionalno zakonodavstvo pred međunarodnim kaznenim sudom u Haagu Pero Kovačević komentirao je što će se dogoditi ako Srbija raspiše tjeralicu i zatraži izručenje pilota.

“Sretna je okolnost što je Interpol promijenio pravila za raspisivanje međunarodne tjeralice upravo u situacijama kao što je ova da situacija kad zemlje zlorabe tzv. pravni institut univerzalne jurisdikcije. Da bi Srbija mogla izdati tjeralicu mora dobiti suglasnost Hrvatske, a tu sam više nego siguran da vlast neće to dopustiti. Ovdje je riječ o tjeralici, ne izručenju. Srbija nije tražila da se izruče, ako zatraži stvar je jasna. Ne smiju dolaziti samo na područje Srbije”, kazao je Kovačević u razgovoru za RTL.

Čini mi mu pak i da susjedna Srbija izigrava i glumi mini Haag.

“Moramo reći realno, srbijanski državni vrh, počevši od Aleksandra Vučića i njegovih ministara, uvijek prije Oluje krenu u tzv. propagandu kojom Oluju nastoje pokazati udruženim zločinačkim pothvatom. Licitiraju svake godine s brojem žrtava stradalih civila pripadnika srpske nacionalne manjine u Oluji, govore da je Hrvatska provela prisilnu deportaciju, etničko čišćenje, lažu o broju spaljenih kuća i Vlada šuti. Prema tome što treba napraviti? Pozivam ministra Malenicu da se javi, vidim da nije čitao presudu, ni prvostupanjsku ni raspravnog i žalbenog vijeća, ako ne znaju mi ćemo im pomoći. Neka se okrugli stol sazove, predstavnici veleposlanstava, udruga koji se bave ljudskim pravima i nek im se prezentira situacija što je Haag utvrdio. Srbija sve želi anulirati, jer njoj istina iz Haaga ne odgovara. Utvrđeno je u Haagu da nije riječ o 2000 ubojstava, niti 679, niti 320, nego je riječ o 44 ubojstva koja su dokazana”, govori bivši saborski zastupnik.Kovačević se borio za prava hrvatskih logoraša te je tim povodom bio i u Beogradu kod Vučića.

“Gospodin Zoran Šangut i ja smo 2008. podnijeli kaznenu prijavu za počinjenje ratnih zločina u logorima na području Srbije. u predmetu Milošević Haaški sud je utvrdio da je u logoru Stajićevoj počinjeno ubojstvo najmanje 11 hrvatskih zatočenika. Prema optužnici Hrvatske, riječ je o najmanje 19 ubijenih u logorima. Budući tužiteljstvo nije postupalo, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i preko našeg zastupnika u Bundestagu Juratovića bili smo kod Vučića. Govorili smo o neprocesuiranju. Rekao sam Vučiću da je pred njim Zoran Šangut, očevidac ubojstva 4 hrvatska zatočenika u logorima. On nije mogao vjerovati, da zašto se ništa ne radi. Nakon toga se nije ništa dogodilo. Čujemo da je Srbiji glavni argument da se ne mogu mirno ponašati prema počinjenim ratnim zločinima. Da su htjeli u ovome slučaju istinu oko počinjenih ratnih zločina, ovaj predmet prema sporazumu koje je 2006. potpisao DORH, Mladen Bajić i srpsko tužiteljstvo za ratne zločine ustupili Hrvatskoj, ako imaju konkretne dokaze”, opisujući razgovore vođene s Vučićem.

Kovačević je kazao i da je Vučić izjavio da je u Oluji ubijeno 2 tisuće Srba civila, no da mu je pritom odgovorio kako to nije točno.

“Bio sam pravni ekspert, svjedok u Haagu, imao sam uvid u sve dokaze koji su izvedeni, utvrđena su 44 ubojstva. Obećao je da će omogućiti da u Stajićevoj postavimo spomen ploču. Nažalost imamo predsjednika Srbije koji se brine o ratnim zločinima, a ne drži se svoje riječi”, zaključio je Kovačević.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI