Kotromanović otkrio: ‘Ovo će biti interesantno čuti – najveći uvoznik oružja iz Hrvatske su…’

Petar Glebov/PIXSELL

Kotromanović se osvrnuo i na naoružavanje Srbije

Prvi je put objavljeno u kojim su zemljama završili hrvatsko oružje i vojna oprema. Službeno, to je Saudijska Arabija, no do tih se podataka došlo preko izvješća Europske unije, a ne iz hrvatskih izvora, jer oni još od 2013. i afere oko prodaje oružja Jordanu podatke taje, javlja RTL.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, koje izdaje dozvole za izvoz vojne opreme, ali i priprema izvještaje o izvozu i uvozu vojne robe, odredište i detalje o opremi klasificira kao tajne.

O tome je za RTL Danas progovorio ministar obrane od 2011. do 2016., Ante Kotromanović.

“Ovo će biti interesantno čuti – najveći uvoznik oružja iz Hrvatske su Sjedinjene Američke Države. Samo lani izvezlo se na stotine milijuna kuna naoružanja u SAD. Ne samo to, mi smo i veliki donatori SAD-u, donirali smo i njihovoj vojsci, ali preko njih i Afganistanu, Iraku, Maliju”, rekao je Kotromanović.

Na pitanje jesmo li znali kome je namijenjeno oružje i jesmo li izvozom oružja u Saudijsku Arabiju i ranije Jordan prekršili potpisane sporazume, Kotromanović je rekao – apsolutno.



“Kod nas je to jasno, postoje četiri ministarstva koja moraju biti supotpisnici kada se donosi odluka o nekakvom izvozu naoružanja. Sve je apsolutno po propisima. Tu je Hrvatska napravila odličan posao”, kaže bivši ministar obrane.

Osvrnuo se i na naoružavanje Srbije:

“Inače, Vučić svašta priča, to smo već godinama svjedoci. To nas u ovom trenutku ne treba zabrinjavati. Naš proračun je veći nego što je proračun u Beogradu. Imaju veći vojsku, ali oni su tako daleko… Vidio sam u kakvom stanju je njihova vojska. Ne doživljavam to kao nekakvu prijetnju”, rekao je Kotromanović koji Srbe odgovorno smatra preslabima:

“Oni izdvajaju iz svog proračuna 94 posto za operativne troškove. Ne znam odakle im sredstva za ovo što misle nabaviti”, zaključio je.

>>> ŠTO JE VUČIĆ DOGOVORIO S PUTINOM: ‘Pitanje je tjedana kad nam stižu Migovi, a pitao me još dva pitanja…’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI