Kotromanović i Brkić „opleli“ jedan po drugome zbog Krstičevića

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Sada potpuno jasno da je naš zajednički suborac, prijatelj i bivši ministar obrane Ante Kotromanović malo ljubomoran na Damira", piše Brkić

Nakon što je Damir Krstičević obznanio da ipak ostaje na mjestu ministra obrane putem svog Facebook profila oglasio se Ante Kotromanović, koji je istu dužnost obnašao u vladi Zorana Milanovića.

Svijet je spašen. Hrvatska je spašena od svih ugroza, vanjskih i unutrašnjih. Ministar uvrijeđena frajla ostaje. Tko je sumnjao u to, pa ovo je jedno 20 ostavka za koju znamo od rata. Nikad veća politizacija i podjela u MORH-u, projekti stoje kao recimo helikopteri. Ekipa već godinu i pol nije sposobna napraviti natječaj za remont. A u požarima bi zlata vrijedili. Gdje je nestao sustav domovinske sigurnosti? Režimski novinari šute kao bubice! Živjeli dvostruki kriteriji”, napisao je Kotromanović.

Nije trebalo čekati dugo na reakciju. Ubrzo se putem svog profila oglasio Milijan Brkić koji je odgovorio: „[KOMPLEKSI ZNAJU BITI JAKO PROBLEMATIČNI, ALI IH SE MOŽE RELATIVNO USPJEŠNO LIJEČITI UZ RADNU TERAPIJU]

Drago mi je da je istinski heroj Domovinskog rata, moj prijatelj i “ratni drug” general Damir Krstičević odlučio da će nastaviti obnašati dužnost potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane.

S druge strane, bilo mi je i do sada potpuno jasno da je naš zajednički suborac, prijatelj i bivši ministar obrane Ante Kotromanović malo ljubomoran na Damira, a to se moglo osjetiti kada je nakon katastrofalnog požara u Splitu i okolici izjavio da se sustav domovinske sigurnosti raspao na prvom koraku.Razlozi te ljubomore su mi potpuno razumljivi, jer Ante nije imao hrabrosti reći svom prijatelju Milanoviću ako se proračun za obranu realno ne uveća, ja nemam tu što raditi, kao što je to napravio Damir. Isto tako Ante kao ministar, uspio je samo osigurati remont starih zrakoplova 2. generacije ( koji imaju karakteristike 1. generacije), a Damir je u ime Vlade RH uputio Poziv za prikupljanje ponuda za nabavku 4. generacije borbenih zrakoplova.

Vjerojatno je naš Kotroman malo ljubomoran i na to što je Krstičević uspio postići najšire moguće suglasje prilikom donošenja nove Strategije nacionalne sigurnosti, isto kao što će sigurno uspjeti i s konceptom Domovinske sigurnosti.

Moguće da je Kotromanovića malo pogodilo i to što je Krstičević uspio uz Vukovar, Varaždin, Ploče i u Sinju ponovno aktivirati vojarnu koju je baš Kotromanović zbog nedostatka sredstava u proračunu svojim potpisom zatvorio i proglasio trajno neperspektivnom. Siguran sam da Kotromanu nije bilo svejedno ni to što je vojarna dobila ime slavne “126. brigade HV” kojom je upravo zapovijedao Kotromanović.

Na kraju krajeva svi smo mi od krvi i mesa, a možda nije ni loše malo ljubomore, ona može biti poticajna, može nas potaknuti na veću kreativnost, odlučnost i hrabrost. Ali kada pređe neku granicu, onda kao što vidimo iz današnjeg Kotromanovićeva komentara kojeg prenose mediji, može prerasti u teške komplekse.

Iako mi nikada neće biti jasno kako je moguće da “čovik od dva metra” kao što je Kotromanović može imati komplekse na bilo koga, a pogotovo na svoga suborca Damira Krstičevića – ipak me tješi rečenica koju sam danas čuo od svoga prijatelja liječnika, a ona glasi: KOMPLEKSI ZNAJU BITI JAKO PROBLEMATIČNI, ALI MOŽE IH SE RELATIVNO USPJEŠNO LIJEČITI – A RADNA TERAPIJA JE NAJUČINKOVITIJA”.

Naravno Kotromanovićeva je morala biti zadnja pa je napisao: „Dragi Vaso hvala ti na javljanju i tvojim vrijednim komentarima.. Da, jako sam ljubomoran na taj vaš sustav domovinske sigurnosti jer ste lijepo prikazali kako funkcionira u praksi. Navijači i narod su se prije i bolje samoorganizirali nego li ste vi pokrenuli sustav kriznog upravljanja. Drugo, dragi prijatelju, proračun MORH-a u 2015. je bio veći nego danas što svatko zna tko prati MORH.. Treće, da mi nismo remontirali postojeću eskadrilu aviona, a usput da ti napomenem da se to izbjeglo u vrijeme mandata dvije Vlade HDZ-a prije mene, danas o tome nas dva ne bi ni raspravljali. Zrakoplovstvo bi se jednostavno ukinulo.. I to znaju svi koji prate MORH. Dalje da te podsjetim.. donijeli smo sve strateške dokumente i dobili jednoglasnu potporu u Saboru. Oni se zovu: Strateški pregled obrane, Dugoročni plan razvoja OS, Zakon o obrani, Zakon o službi u OS te plan obrane RH i to prvi put u povijesti. Kažeš da sam ja ukinuo vojarne Vukovar, Sinj, Varaždin. To također nije istina. To su ukinuli tvoje kolege iz HDZ-a puno prije nego li sam postao ministar. Ploče nitko nije ukinuo.. A da te malo informiram što smo mi sve pokrenuli s ono malo novaca.. helikoptere, haubice, novi brodovi, nove jurišne puške i još smo na nabavama godišnje znali uštedjeti 100 milijuna kuna i uložiti u infrastrukturu.. Itd… Svi koji prate MORH to znaju. Čudi me da si iznio niz netočnih činjenica ali očito je to posljedica nedostataka rada u Saboru i tvog dvomjesečnog godišnjeg odmora. Slažem se da je radna terapija dobra za liječenje kompleksa neinformiranosti!“.

Čekamo nastavak.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI