KOSOR SKOKNULA DO LJUBLJANE: Sa slovenskim predsjednikom prisjetila se deblokade hrvatskih pregovora na putu za EU

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bivša premijerka Jadranka Kosor nakratko je u četvrtak skoknula do Ljubljane kako bi se srela sa slovenskim predsjednikom, a nekadašnjim premijerom Borutom Pahorom.

Njih dvoje prisjetili su se kako je Hrvatska prije 10 godina potpisala Pristupni ugovor Europskoj uniji.

Potpisivanju tog ugovora prethodila je deblokada koju je Slovenija nametnula Hrvatskoj zbog nekoliko otvorenih pitanja.

“S predsjednikom Borutom Pahorom uz obljetnicu potpisivanja Pristupnog ugovora RH za EU. Razgovori o prošlosti, deblokadi pregovora, procesu Brdo, BiH, Z. Balkanu, prijateljstvu i političkoj hrabrosti. Ugodan razgovor i ručak u Ljubljani”, napisala je Kosor na Twitteru uz njihovu zajedničku fotografiju.

Pahor je bio nešto službeniji pa je uz zajedničku fotografiju izdao i priopćenje.

“Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor primio je danas bivšu predsjednicu Vlade Republike Hrvatske i njegovu prijateljicu Jadranku Kosor.

U povodu 10. obljetnice potpisivanja Pristupnog ugovora Republike Hrvatske o pristupanju Europskoj uniji, hrvatski predsjednik Milanović odlikovao je bivšu premijerku Kosor Veleredom kraljice Jelene s Lentom i Danicom.

Oslobađanje slovenske blokade u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU i posljedično pristupanje Hrvatske EU omogućilo je potpisivanje Arbitražnog sporazuma koji su potpisali tadašnji premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor u Stockholmu 4. studenoga 2009. godine.

Ovaj veliki iskorak omogućen je uzajamnim povjerenjem, političkom voljom i ustrajnošću obojice državnika da na miran način dođu do rješenja, za dobrobit obje zemlje i za mir i sigurnost u regiji. Predsjednik Pahor i bivša premijerka Kosor ocijenili su u današnjem razgovoru da takvom opredjeljenju za međusobno poštovanje, povjerenje i dijalog danas nedostaje rješenje bilateralnih i multilateralnih pitanja, posebno na Zapadnom Balkanu.

U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi prisjetili su se Konferencije o Zapadnom Balkanu kao početka procesa Brdo-Brijuni 2010. godine. Razgovarali su o situaciji u regiji i, kao veliki prijatelji Bosne i Hercegovine, istaknuli svoju privrženost teritorijalnom razvoju Bosne i Hercegovine na njezinom europskom putu”, piše u njegovom priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI