KOSOR O STATUSU KANDIDATA UKRAJINE U EU: ‘Zelenim svjetlom za Ukrajinu, ponižena je BiH’

Srdjan Vrancic/Cropix

Odluku Europske unije da osigura status kandidata Ukrajini za N1 je komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor. 

Prisjetila se hrvatskih pregovora za ulazak u EU.

“Trebalo je prvo deblokirati pregovore. Samo Slovenija nam je od 35 poglavlja blokirala 14”, istaknula je.

Dodala je kako Slovenija sada za Ukrajinu traži status kandidata bez ispunjavanja bilo kakvih uvjeta.

“Onda je trebalo nastaviti pregovarati i do posljednje sekunde dokazivati spremnost za vladavinu prava i suradnju s međunarodnim kaznenim sudom. U tom kontekstu gledam i ovo obećanje Ursule von der Leyen da Ukrajina ima šansu da će dobiti status kandidata. Status kandidata ne znači još ništa i treba biti oprezan. Jako je naivna i neoprezna bila izjava Volodimira Zelenskog nakon toga kada je rekao da će dobivanje tog statusa značiti bržu pobjedu Ukrajinu. To je vrlo neoprezna izjava i trebala bi zamisliti sve čelnike država koji će o tome odlučivati”, rekla je Kosor.Naglasila je da bi EU trebala voditi brigu o ravnoteži.

“Dajući to zeleno svjetlo Ukrajini, jedno područje je potpuno zanemarila i na neki način ponizila. Tu prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako imala krvavi rat. Sjetimo se grijehova međunarodne zajednice…”, rekla je bivša premijerka.

Smatra da hrvatski predstavnici u institucijama EU moraju upozoriti na status BiH.

“U suprotnom će se činiti da su svi ovi napori od Daytona naovamo bili ni za što. A to bi bilo pogubno i mislim da je ovo trenutak da se EU s malo više realnosti i političke čestitosti suoči s činjenicama koje su na stolu. Svakako, da ne bude zabune, uz potpunu podršku Ukrajini”, zaključila je Kosor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI