KOSOR KOMENTIRALA VUČIĆEV POTEZ: ‘Tko god misli da bi Vučić mogao doći u Jasenovac i da bi to moglo proći bez verbalnih provokacija, taj je politički diletant’

Screenshot/N1

Odluku hrvatskih vlasti da ne dopusti posjet Jasenovcu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bez službene najave, za N1 komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Rekla je da taj incident samo pokazuje da, kad je 2018. na poziv Kolinde Grabar-Kitarović Vučić došao u Hrvatsku bez isprike Hrvatskoj zbog huškačkih izjava i huškačkog djelovanja, nije mogao doći bez osobne isprike.

“Prijem koji je doživio bio je i više nego srdačan i vrlo brzo se pokazalo da nas je ponizio tim posjetom. Tvrdio je da je donio neke protokole o nestalima, a pokazalo se da su to ljudi koje smo davno pronašli i identificirali. To je bio trenutak koji se, prema mom mišljenju, nije smio dogoditi. Nije se smjelo dogoditi da Hrvatska šutke pristane na otvaranje poglavlja 23”, istaknula je.

Kosor je napomenula da Vučić Oluju i dalje naziva etničkim čišćenjem.

“Takva osoba ne bi trebala biti dobrodošla u Republici Hrvatskoj”, rekla je.“On dolazi sa svojima, ali mi na našem teritoriju odgovaramo za njegovu sigurnost. Vučić sigurno zna da nije osobito dobrodošla osoba na teritoriju Republike Hrvatske. Kad bih ja putovala, običavala sam se javiti hrvatskim predstavništvima u zemljama u koje bih putovala. U vrijeme dok sam ja bila predsjednica Vlade bilo je nekoliko slučajeva u kojoj su strani državnici dolazili na ljetovanje u Hrvatsku i mi smo za to znali”, istaknula je bivša premijerka.

Kosor kaže da definitivno treba bdijeti zbog povijesnih činjenica.

“Da je Srbija bila agresor, da je hrvatski obrambeni rat bio obrambeni i osloboditeljski”, naglasila je.

U presudi Gotovini i Markaču potvrđeno je da nije bilo etničkog čišćenja, rekla je.

Dodala je da “takav stav da je Oluja bila etničko čišćenje ima predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i ima ga i aktualna potpredsjednica Vlade Šimpraga i u tom smislu je ta Vlada nevjerodostojna”.

Osvrnula se i na reakciju premijera Andreja Plenkovića na Vučićeve izjave.

“Njegova reakcija u ovom slučaju je bila prilično nježna i ja to razumijem jer je morao jako vagati što će reći da ne povrijedi gospodina Pupovca koji se nije složio sa stavom Vlade koju podupire. Ovaj put je bio vrlo otvoren i vrlo jasan i rekao da to nije dobra odluka Vlade i institucija. Šef Vlade ima drugačije stajalište i mislim da je to jedan od razloga što je bio vrlo nježan i obazriv i to je lijevom rukom skinuo s dnevnog reda. Nastojat će se da se taj posjet ostvari. Tko god misli da bi Vučić mogao doći u Jasenovac i da bi to moglo proći bez verbalnih provokacija, taj je politički diletant”, zaključila je Kosor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI