Koronavirus transformirao New York

Screenshot

Poljske bolnice u Central Parku i na teniskim terenima turnira US Opena, kongresni centar opremljen tisućama kreveta, golemi mornarički brod usidren u luci. Neslužbeni glavni grad svijeta sada je i epicentar pandemije koronavirusa.

Pandemija je odnijela živote više od 1,7 tisuća stanovnika New Yorka, a Donald Trump, američki predsjednik koji dolazi iz tog grada, u Washingtonu je upozorio na “vrlo, vrlo bolna dva tjedna” koji očekuju Sjedinjene Države.

New York, financijska prijestolnica države, najpogođeniji je američki grad. Počeo je postavljati poljske bolnice kako bi povećao kapacitete uoči vrhunca epidemije.

Nekoliko desetaka šatora sa 68 kreveta i 10 respiratora postavljeno je u poznati njujorški park.

“Gledate filmove poput ‘Zaraze’ i mislite da je to daleko od istine, da se neće nikad dogoditi. Vidjeti da se to ovdje doista događa je nadrealno”, primijetila je u utorak 57-godišnja prolaznica Joanne Dunbar.



U srijedu ujutro, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, broj zaraženih u SAD-u narastao je na 189,510 slučajeva, s 4076 smrtnih ishoda. To je više od 3,310 preminulih za koliko Peking tvrdi da je stradalo u Kini.

New York ima više slučajeva od bilo kojeg američkog grada, njih 76 tisuća. Prvi slučaj je zabilježio 1. ožujka, a ubrzo je postao epicentar epidemije u SAD-u.

Gradonačelnik Bill de Blasio u utorak je najavio da će grad utrostručiti bolničke kapacitete kako bi bio spreman na vrhunac pandemije koji se očekuje za dva do tri tjedna.

“Trebat će nam razina bolničkih kapaciteta koju nikad nismo vidjeli… niti zamišljali”, rekao je za NBC.

Južno od Central Parka prenamijenjen je i kongresni centar Javits s oko tri tisuće kreveta. Prenamijenili su ga vojni inženjeri, a primat će pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom kako bi se ublažio pritisak na bolnice.

Nekoliko ulica i dalje, na doku 90, nalazi se vojna bolnica Comfort, s tisuću kreveta i 12 operacijskih sala, također namijenjena onima bez covida-19.

Pacijente zaražene koronavirusom uskoro će početi primati poljska bolnica s 350 kreveta koja je postavljena na teniskom terenu gdje se svako ljeto igra turnir US Open.

Guverner savezne države Andrew Cuomo u utorak je upozorio Njujorčane da će borba protiv virusa biti dugačka.

“Prilagodite se i podesite očekivanja da ne bi bili razočarani svaki dan kada ustajete”, rekao je guverner čiji je brat Chris Cuomo, voditelj s CNN-a, u utorak objavio da je i on zaražen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI