KORONAVIRUS PRODRO NA JOŠ JEDAN ODJEL KBC RIJEKA: Svi zdravstveni djelatnici testirani i negativni

Izvor: KBC Rijeka

Nakon što su nedavno koronavirusom zaraženi pacijenti na odjelu gastroenterologije KBC-a Rijeka, Covid-19 je sad prodro i na odjel Klinike za ginekologiju i porodništvo.

PCR testom detektirana je jedna pacijentica pozitivna na Covid-19, zbog čega su testirane i dvije pacijentice smještene u istoj sobi koje su na testiranju bile negativne, piše Novi list.

Stoga što je Povjerenstvo za bolničke infekcije pravodobno reagiralo i spriječilo širenje virusa, pacijentica pozitivna na testu, koja za sada nema simptoma Covida-19, odmah po primitku nalaza testiranja premještena je na covid-odjel.

Iz riječkog KBC-a ističu kako je važno napomenuti da su sve pacijentice prilikom prijema u KBC Rijeka imale negativan PCR test za Covid-19.

Osoblje Klinike za ginekologiju i porodništvo je žurno testirano na Covid-19 PCR testovima i svi djelatnici su negativni. U KBC-u Rijeka u nedjelju su bila 73 pacijenta na covid-odjelima, od kojih pet na respiratoru.



“Porast broja oboljelih od covida u KBC-u Rijeka očekivan je zbog velikog porasta slučajeva zaraze u općoj populaciji, što nužno dovodi i do porasta broja hospitalizacija prije svega prijemom vanjskih bolesnika, a manjim brojem preseljenjem unutarnjih slučajeva.

Povjerenstvo za bolničke infekcije KBC-a Rijeka čini sve da zaštiti ustanovu, pacijente i djelatnike od značajnijeg prodora virusa SARS-CoV-2. U tom cilju strogo se provode upute Nacionalnog stožera, redovito se testiraju djelatnici bolnice, provode izvidi po klinikama i odjelima te se Krizni stožer i nadležno povjerenstvo vode načelom maksimalnog opreza.

Pacijenti se redovito PCR testiraju kod hospitalizacija, po procjeni rizika testovi se u nekih pojedinačnih bolesnika i skupina bolesnika ponavljaju tijekom boravka, a provode se i periodička preventivna testiranja djelatnika s važećim EU-covid-potvrdama na posebno osjetljivim radilištima, što sve predstavlja nadstandard u zdravstvenom sustavu”, ističu u riječkom KBC-u.

Oni naglašavaju kako “dosljedna primjena svih navedenih mjera maksimalno smanjuje rizik od prodora virusa u bolničke i srodne sustave”.

Ipak, dodaju, specifična biologija SARS-CoV-2 virusa ipak onemogućava postizanje potpune sigurnosti u sprečavanju njegovog širenja.

“Do sada je u KBC-u Rijeka bilo nekoliko izoliranih slučajeva u kojima smo otkrili covid-pozitivne hospitalizirane bolesnike, a koji su pri prijemu imali negativan PCR test, no promptnom reakcijom, uspješno su spriječena značajnija širenja infekcije unutar ustanove. Prije nešto više od mjesec dana, prilikom redovnog PCR testiranja nemedicinskih djelatnika KBC-a Rijeka tako je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze među osobljem u praonici rublja, ali su i tada svi slučajevi žurno izolirani te je spriječeno širenje virusa u ustanovi.

KBC Rijeka nastavlja provoditi najstrože preventivne mjere u svim segmentima kliničkog rada, kako u dijelu koji se odnosi na bolesnike, tako i u dijelu koji obuhvaća zaposlenike”, piše u priopćenju KBC-a Rijeka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI