KORONA KOSI GRADOVE PO SRBIJI: Grad za gradom proglašava izvanredne mjere. ‘Narodu je potrebna motka’

Screenshot

Iako su se prije samo par mjeseci nadali da će do kraja lipnja dobiti bitka protiv koronavirusa, u Srbiji se tek sada suočavaju sa strašnim porastom oboljelih.

Nova žarišta javljaju se svakog dana pa mediji sve glasnije govore “kako korona kosi gradove po Srbiji“. Najogore stanje je na jugu zemlje, uz najveće žarište Novi Pazar, sve veći su problem i u Tutinu, Vranju i Kragujevcu gdje su također proglašene izvanredne mjere.

Osim njih, nova su žarišta Kraljevo, Valjevo i Užice, kao i Beograd.

U Novom Pazaru izvanredne mjere su na snazi već šest dana, a jučer je stigla i premijerka Ana Brnabić koja se i ondje i nije baš najbolje provela. Lokalno stanovištvo je ogorčeno, službeno broj umrlih prema ministarstvu zdravlja manji je od deset, no broj osmrtnica govori drugačije. “Svaki dan osvane 10-15 novih osmrtnica”, izjavila je jedna stanovnica Novog Pazara.

Predstavnici vjerskih zajednica kažu da su zadnjih dana imali 30 sahrana, a tu su još i vijesti o nedostatku respiratora, zaraženim liječnicima i medicinskim sestrama (jutros je u Beogradu hospitaliziran i ravnatelj bolnice Meho Mahmutović, navodno zbog srčanih problema).I u obližnjem Tutinu su na snazi izvanredne mjre. Zabranjeno je okupljanje više od pet osoba u javnom prostoru, ograničava se radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 7 do 20 sati, obvezna je distanca stolova, a za istim stolom mogu sjedeti najviše dvije osobe. U kafićima je obvezno nošenje zaštitnih maski, i radnicima i gostima, a zabranjeno je korištenje nargile, inače popularne u Sandžaku.

I u Tutinu su, kao i u Novom Pazaru, zabranjene svečanosti, a pojačano se čiste javne površine i odvozi smeće.

U Kragujevcu su u samo jedan dan registrirana 63 nova slučaja, koliko ih je bilo i u prvom valu. I tamo su zabranili sve proslave i svečanosti, maske se obvezno nose u zatvorenom prostoru, a također je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima.

“Korona se širi velikom brzinom i narodu je očigledno potrebno naređenje i motka, da bi poštovao pravila. Gotovo svi zaraženi imaju od 17 do 35 godina, i uglavnom su se zarazili na proslavam”, izjavio je gradonačelnik Radomir Nikolić.

U Vranju je u osam dana potvrđeno 140 novooboljelih, i tu su pooštrene epidemiološke mjre. No, osim strožeg nadzora održavaja socijalne distance i zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i okupljanja ljudi, ograničena rada uslužnih i ugostiteljskih objekata za sad nema.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI