KOPAJUĆI ZEMLJU POGODIO JE ZLATNU ŽILU! Donirao je novac za kampanju Stjepana Medića

Sjever Hrvatske je danas potresla akcija policije i USKOK-a. Uhićeno je više osoba među kojima i međimurski župan Matija Posavec.

Kako od izvora bliskih istrazi neslužbeno doznaje 24sata, Posavec je navodno uhićen zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 10.000 kuna. Uz njegovo ime spominju i stanovitog Josipa Kobala.

Kobal je poduzetnik iz Draškovca i član lokalnog HNS-a. Predsjednik je lokalnog niželigaša NK Draškovec koji je osnovan 1948. godine, a vlasnik je i dvaju tvrtki – Metalkod d.o.o. i Thermal d.o.o., te je imao obrt za promet nekretnina koji je zatvoren 2012. godine.


Tvrtka Thermal d.o.o. osnovana je 2007. godine nakon što je otkriveno kako na njegovom prostoru, na velikoj dubini izvire jedinstvena termomineralna voda izuzetnog energetskog kapaciteta, bogato mineralizirana te bez prisutnosti ugljičnog dioksida, te da metara od izvora termomineralne vode na istom posjedu izvire i pitka voda.

Međimurski poduzetnik je tada bogatstvo izvora na svom posjedu namjeravao iskoristiti za gradnju lječilišta, koje bi nudilo turističke sadržaje, no izgleda kako su razgovori s investitorima malo zapeli.Da je barem dosad imao sreće dokaz je i priča iz 2011. godine kada se kraj crkve Sv. Roka u Draškovcu bušila rupa u zemlji u koju se trebala postaviti cijev za crpku u obližnjem parku. No kad je bušilica došla na dubinu od 42 metra iz rupe je počela izvirati voda s pijeskom neobične boje. Pokazalo se kako je u pijesku bio visok postotak zlata.

Nakon što se doznalo da su strojevi naboli zlatnu žilu, mjestom je zavladala euforija. Pretpostavlja kako su strojevi “pogodili” jedan od riječnih odvojaka Drave koji je presušio i bio zatrpan kad se gradila Hidroelektrana Dubrava. Kobal je tada vjerovao kako će ovo otkriće dovesti brojne turiste, no to se na kraju nije dogodilo.

Kobal je bio i partner u projektu geotermalne elektrane u Druškovcu, gdje se termalna voda bogata metanom trebala izvlačiti na površinu iz dubine od 1850 metara i pretvarati u električnu i toplinsku energiju. Termalna se voda posebnim cijevima trebala sprovoditi do kuća i poslužiti za njihovo grijanje. S druge strane, plin metan, odvojen od vode, pomoću posebnog transformatora trebao se pretvarati u struju.

Projekt je vrijedan 70 milijuna eura, od čega je 14 milijuna i 700 tisuća već dodijelila Europska unija, a gradnja je počela 2016. godine. Investicija je to koja je trebala otvoriti nekoliko stotina radnih mjesta, ali sve je zapelo.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, je 2019. godine ponovno pokrenuo projekt potpisavši Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta RH, pod nazivom “Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae Draškovec“, dok je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sastanku, u lipnju 2020. istaknuo zadovoljstvo što se pokreće i projekt izgradnje geotermalne energane u Draškovcu.

Kobal je bio i politički aktivan te je tako izabran 2015. godine na listi HNS-a za predsjednika Mjesnog odbora Draškovca, a i danas je član stranke.

Zajedno sa županom Matijom Posavcem je sudjelovao na brojnim mjesnim događanjima, a prema zasad nepotvrđenim informacijama, USKOK ih sada sumnjiči za davanje, odnosno primanje mita.

Kobal je bio i donator na predsjedničkim izborima Stjepana Mesića, 2005. godine je njegovu kandidaturu “potpomogao” s 5000 kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI